Wellington:
- červená řepa 800 g
- listové těsto (chlazené) 400 g
- vejce 1 ks
- sezamová semínka (na posypání)
- hrubozrnná sůl (na posypání)
Postup přípravy:
Nakrájejte žampiony nadrobno. Ve větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby a restujte asi 10 minut. Poté přidejte špenát, osolte, opepřete a společně restujte dalších 10 minut. Jakmile se všechna tekutina odpaří, zaprašte směs strouhankou a míchejte, dokud nezhoustne. Nechte vychladnout.
Řepu oloupejte a vařte v osolené vodě asi 40 minut do změknutí. Nechte vychladnout a pomocí vykrajovátka z ní vytvořte válečky o průměru 5–7 cm. Těsto na pomoučeném vále rozválejte do obdélníku. Kraje lehce potřete rozmíchaným vejcem a dvě třetiny těsta pomažte houbovou nádivkou.
Položte na těsto válečky řepy, zabalte a spoje dobře přitlačte. Přeneste na plech s pečicím papírem spojem dolů, vršek propíchněte vidličkou, potřete zbylým vejcem a posypte sezamem a solí. Pečte v předehřáté troubě při 190 °C 10 minut, poté snižte teplotu na 170 °C a dopékejte dalších 25 minut. Podávejte se zeleninovou přílohou nebo bramborami.
Z řepy si samozřejmě můžete připravit tradiční boršč. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Martinův boršč