Suroviny
- Olivový olej 1 lžíce
- nasekaný čerstvý tymián 2 lžíce
- pórek, na kolečka 1 ks
- Kurkuma 1 lžička
- jablko, oloupané a nakrájené na kostky 1 ks
- výhonky čerstvého bílého chřestu 5 ks
- vlašské ořechy 1 hrst
- Voda 500 ml
- Pepř
- mořská sůl 1/2–1 lžička
Ozdobení
- ořechy, med, tymián
Recept
Jarní pórková polévka s uzeným lososem
Vykouzlete si jaro na talíři. Stačí vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s...
Postup přípravy
- Na 1 lžíci olivového oleje restujte na kolečka nakrájený pórek s 1 lžící nasekaného čerstvého tymiánu po dobu cca 5 minut.
- Následně do hrnce přidejte 1 lžičku (ne vrchovatou) kurkumy, na menší kostky pokrájené malé jablko a kousky chřestu. Bílý chřest je třeba oloupat, jeho slupka je hořká, takže je nutné se jí škrabkou zbavit. Odkrájejte i dřevnaté konce. Restujte ještě cca 1 minutu.
- Na závěr přidejte hrst vlašských ořechů, 500 ml vody, přibližně 1 lžičku soli a trochu pepře. Pod pokličkou vařte cca 20 minut. Když je vše měkké, můžete přelít do mixéru a polévku umixovat dohladka.
- Polévku ozdobte trochou ořechů, tymiánem a medem, který krásně polévku dochutí.