Suroviny
- zelený chřest 500 g
- anglická slanina 250 g
- vejce 2 ks
- sůl
- voda 100 ml
- vinný ocet
- pepř
Omáčka
- máslo 125 g
- citronová šťáva
- žloutek 4 ks
Na ozdobu
- bylinky (petržel, kerblík, estragon)
Postup přípravy
- Chřest oloupejte a srovnejte na stejnou délku. Každý obalte slaninou a ogrilujte dokřupava.
- Ve vařící vodě s octem vytvořte měchačkou vír a do něho vklepněte vejce, které nechte na mírném ohni klokotat asi 2–3 minuty – uvařte ztracené vejce.
- V páře vyšlehejte do hutné pěny žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte citronovou šťávu. Máslo rozpusťte a pomalu vešlehejte do žloutkové pěny.
- Na talíř dejte ogrilovaný chřest, přelijte holandskou omáčkou, na kterou položte ztracené vejce, a posypejte bylinkovou směsi.