Suroviny
- zelený chřest 500 g
- cibule 1 ks
- máslo 125 g
- olivový olej 2 lžíce
- rýže arborio (nebo rýže carnaroli, případně vialone nano) 500 g
- bílé víno 1,5 dl
- kuřecí vývar (horký) 1,5 l
- sůl
- pepř
- parmazán 60 g
Připravte krémové chřestové rizoto podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Omyjte chřest, odkrojte dřevnaté konce stonků, a pokud je potřeba, stonky oloupejte. Čerstvý zelený chřest ale loupání obvykle nevyžaduje. Pazochy nakrájejte na velikosti sousta 3–4 cm. Vhoďte je do vroucí osolené vody a krátce povařte, stačí 3 minutky, aby chřest zůstal křupavý. Sceďte a nechte okapat.
- V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
- Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
- Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmazán, poté opatrně vmíchejte chřest a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá.
PRIMA TIP: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.
Vyzkoušejte také výtečné cuketové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové rizoto