Suroviny
- kuřecí stehenní řízek (nebo prsní) 300–350 g
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- červená paprika 1 ks
- zelené fazolky 150 g
- vlasové nudle (fideos) 300 g
- drcená rajčata 150 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- šafrán (nebo 1 lžička kurkumy pro barvu) 1 špetka
- suché bílé víno 100 ml
- kuřecí vývar 700–800 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej 4 lžíce
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a posekejte nahrubo. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Fazolky zbavte tvrdých konců a nakrájejte na špalíčky. Těstoviny nalámejte na 4cm kousky.
V nízké široké pánvi rozpalte olej, přidejte maso a opečte ho dozlatova ze všech stran. Přendejte stranou do misky. V uvolněné pánvi s výpekem osmahněte cibulku, jakmile zesklovatí, přidejte česnek, minutu povařte, přidejte pokrájenou papriku, přidejte rajčata a vařte 7 minut. Poté vmíchejte mletou papriku, šafrán, zalijte vínem a nechte krátce odpařit alkohol. V rendlíku ohřejte vývar.
Nalámané těstoviny vložte do samostatné prázdné pánve a krátce, asi 2 minuty, je nasucho opražte, měly by lehce zezlátnout.
Opražené těstoviny a opečené maso vmíchejte do omáčky, rovnoměrně rozvrstvěte a zalijte horkým vývarem tak, aby byly těstoviny ponořené. Osolte, opepřete a už nemíchejte! Vařte na středním plameni asi 12 minut, dokud nebudou těstoviny al dente. Většinu tekutiny těstovina vstřebá. Na posledních 5 minut přidejte do směsi fazolky.
Na závěrečné 2–3 minuty zvyšte plamen, aby se na dně vytvořila zlatavá krusta – ve Španělsku tomu říkají socarrat. Stáhněte z ohně a nechte 5 minut odpočívat.
Vyzkoušejte také tradiční španělskou paellu s mořskými plody podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tradiční španělská paella s mořskými plody podle Pohlreicha