Suroviny
- čerstvé listové těsto 1 balení (275 g)
- plátkový sýr Ementaler 1 balení
- anglická slanina 100 g
- čerstvý bílý chřest 1 svazek (500 g)
- zakysaná smetana 1 kelímek
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- máslo 5 g
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Těsto přeneste do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby předehřáté na 190 °C.
- Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce, oloupejte si 2 cm pod hlavičkou a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazochy svažte kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Vařte po dobu přibližně 10 minut.
- Na těsto umístěte chřest nakrájený na 2cm kousky, proložte slaninou a plátky sýra. Zakysanou smetanu smíchejte s vejci, osolte, opepřete a směsí zalijte koláč. Na povrch naneste tenké plátky másla a pečte 25 minut při teplotě 180 °C. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Koláč nechte ve formě zchladnout a podávejte.
- PRIMA TIP: Povrch koláče můžete před zapečením posypat sýrem Parmiggiano Reggiano. Koláč tak dostane jemně aromatickou příchuť.