Těsto
- moučkový cukr 100 g
- máslo 200 g
- hladká mouka 300 g
- žloutek 1 ks
Náplň
- máslo 50 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 2 lžíce
- med 2 lžíce
- smetana ke šlehání 125 ml
- mandle (nasekané) 100 g
- lískové ořechy (nasekané) 100 g
- sušené meruňky (nadrobno nakrájené) 50 g
Dokončení
- bílá čokoláda 80 g
- hořká čokoláda 80 g
Postup přípravy
Vypracujte z cukru, másla, mouky a žloutku hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte nejlépe do druhého dne odležet v chladničce.
Vyválejte těsto na placku silnou asi 3 mm, vykrajujte kolečka a přendejte je na plech s pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 4 minuty.
Rozpusťte máslo, oba druhy cukru a med, vařte, dokud směs nezezlátne. Přilijte smetanu, míchejte, až vznikne hladký karamel, poté přidejte nasekané oříšky a meruňky a povařte 1 minutu.
Rozpečená kolečka naplňte lžičkou karamelové směsi, dopékejte při 175 °C asi 8 minut a nechte vychladnout.
Namáčejte vychladlá kolečka do bílé a tmavé čokolády, nechte zaschnout a uchovávejte v chladu.
PRIMA TIP: Místo meruněk můžete použít sušené brusinky nebo fíky – dodají karamelu jemnou kyselkavost a vánoční šmrnc.
Vyzkoušejte také tradiční linecké cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší linecké cukroví jako od babičky
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.