Suroviny
Postup přípravy
- Brambory povařte v celku v osolené vodě cca 15 minut do poloměkka.
- Mezitím očistěte chřest a uřízněte zdřevnatělé konce. Pórek nakrájejte a dobře propláchněte. Šalotku nakrájejte na měsíčky. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka. Všechnu zeleninu smíchejte a dejte na zapékací misku.
- Ve smetaně rozšlehejte vejce, sůl, pepř a tymián a nalijte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
- Slaninu nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi. Vypečeným tukem můžete polít chřest a slaninou ozdobte hotový pokrm.
PRIMA TIP: Dobrá slanina nebo uzený bok dokáže s jídlem doslova zázraky. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice. Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.
Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem Zdroj: Regionální potravina
Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem Zdroj: Regionální potravina