Suroviny
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- brambory (menší ) 300 g
- pórek 1 ks
- vepřový bok (uzený nebo slanina) 100 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- šalotka 80 g
- vejce 2 ks
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory povařte v celku v osolené vodě cca 15 minut do poloměkka.
- Mezitím očistěte chřest a uřízněte zdřevnatělé konce. Pórek nakrájejte a dobře propláchněte. Šalotku nakrájejte na měsíčky. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka. Všechnu zeleninu smíchejte a dejte na zapékací misku.
- Ve smetaně rozšlehejte vejce, sůl, pepř a tymián a nalijte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
- Slaninu nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi. Vypečeným tukem můžete polít chřest a slaninou ozdobte hotový pokrm.
PRIMA TIP: Dobrá slanina nebo uzený bok dokáže s jídlem doslova zázraky. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice. Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.