Regionální potravina

Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

Moje hodnocení
3x

Nejde si nevšimnout, že vrcholí chřestová sezóna, která potrvá zhruba do konce června. Chřestové recepty se na nás valí proudem, proto jsme se rozhodli také jeden přidat. Jedná se zapečený pokrm, který je jednoduchý a mohl by chutnat i dětem. Aby vás pokrm nalákal už svou vůní, přidali jsme do něj uzený vepřový bok.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • zelený chřest 1 svazek (500 g)
  • menší brambory 300 g
  • pórek 1 ks
  • uzený vepřový bok nebo slanina 100 g
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
  • šalotka 80 g
  • vejce 2 ks
  • tymián (čerstvý tymián)
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Brambory povařte v celku v osolené vodě cca 15 minut do poloměkka.
  2. Mezitím očistěte chřest a uřízněte zdřevnatělé konce. Pórek nakrájejte a dobře propláchněte. Šalotku nakrájejte na měsíčky. Uvařené brambory nakrájejte na kolečka. Všechnu zeleninu smíchejte a dejte na zapékací misku.
  3. Ve smetaně rozšlehejte vejce, sůl, pepř a tymián a nalijte do pekáče. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
  4. Slaninu nakrájejte na tenké plátky a orestujte na pánvi. Vypečeným tukem můžete polít chřest a slaninou ozdobte hotový pokrm.

PRIMA TIP: Dobrá slanina nebo uzený bok dokáže s jídlem doslova zázraky. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice. Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty