Chřest
- zelený chřest (se středně silnými stonky) 500 g
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Omáčka
- žloutek (z velkého vejce) 1 ks
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 a 1/2 lžičky
- kajenský pepř 1 špetka
- máslo (rozpuštěné) 55 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 230 °C. Odlomte nebo odkrojte dřevnaté konce stvolů chřestu v místě, kde jdou samy dobře ohnout. (Nevyhazujte je, hodí se do zeleninového vývaru).
- Chřest rozložte v jedné vrstvě do mělkého pekáčku nebo formy tak, aby špičky směřovaly ke středu formy, silnější konce stvolů se totiž u okrajů rychleji propečou než tenké špičky. Zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte ho asi 10 minut, až lehce zezlátne. Pekáčkem v polovině doby dobře potřeste, aby se chřest pekl stejnoměrně.
- Žloutek, citronovou šťávu a kajenský pepř rozmixujte krátkými pulzy v robotu. Nechte motor běžet a komínkem přilévejte máslo, až vznikne hladká napěněná krémovitá omáčka. Pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji lžičkou vlažné vody. Osolte podle chuti.
- Chřest rozložte na talíře, dobře pomelte pepřem a přelijte teplou omáčkou. Pokud ji nemůžete podávat ihned, udržujte ji na teple v misce postavené na kastrol s mírně vroucí vodou (dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody).
PRIMA TIP: Zelený chřest můžete podávat i jen velmi krátce povařený v horké vodě nebo v páře, ale lehce opečený má víc chuti.
Vyzkoušejte také klasické vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vejce Benedikt podle Zdeňka Pohlreicha