Zelený chřest s jednoduchou holandskou omáčkou

Moje hodnocení
13x

Nádherné spojení zeleného chřestu – první jarní (domácí!) zeleniny a klasické holandské omáčky, která i sama o sobě představuje jeden z vrcholů kulinárního umění. Tahle dvojice je na michelinskou hvězdu, kterou ovšem může získat i naprostý začátečník.

2 porce
30 minut

Chřest

  • zelený chřest se středně silnými stonky 500 g
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Omáčka

  • žloutek z velkého vejce 1 ks
  • citronová šťáva (čerstvá citronová šťáva) 1 a 1/2 lžičky
  • kajenský pepř 1 špetka
  • máslo, rozpuštěné 55 g
  • vejce (sůl) 1 špetka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 230 °C. Odlomte nebo odkrojte dřevnaté konce stvolů chřestu v místě, kde jdou samy dobře ohnout. (Nevyhazujte je, hodí se do zeleninového vývaru).
  2. Chřest rozložte v jedné vrstvě do mělkého pekáčku nebo formy tak, aby špičky směřovaly ke středu formy, silnější konce stvolů se totiž u okrajů rychleji propečou než tenké špičky. Zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte ho asi 10 minut, až lehce zezlátne. Pekáčkem v polovině doby dobře potřeste, aby se chřest pekl stejnoměrně.
  3. Žloutek, citronovou šťávu a kajenský pepř rozmixujte krátkými pulzy v robotu. Nechte motor běžet a komínkem přilévejte máslo, až vznikne hladká napěněná krémovitá omáčka. Pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji lžičkou vlažné vody. Osolte podle chuti.
  4. Chřest rozložte na talíře, dobře pomelte pepřem a přelijte teplou omáčkou. Pokud ji nemůžete podávat ihned, udržujte ji na teple v misce postavené na kastrol s mírně vroucí vodou (dno misky se nesmí dotýkat hladiny vody).

PRIMA TIP: Zelený chřest můžete podávat i jen velmi krátce povařený v horké vodě nebo v páře, ale lehce opečený má víc chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty