Gwyneth Paltrow

Chřest mimóza

Moje hodnocení
12x

Název dostal tento recept po žlutobílém květu mimózy, kterou připomíná rozdrobené vejce. Posypka z natvrdo uvařeného vejce je oblíbený způsob dochucování salátů už od předminulého století. Zelený chřest a vejce spolu ladí nejen barevně, ale i jemnými chutěmi. Podávejte se sklenkou lehkého suchého bílého vína, například Veltlínského zeleného, Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu.

4 porce
30 minut

Chřest

Dresink

Postup přípravy

  1. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu počítejte 11 minut. Chřest očistěte, spodní dřevnaté části stonků odlomte nebo odkrojte.
  2. Mezitím připravte dresink: šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, smíchejte ji s dijonskou a hrubozrnnou hořčicí, vinným octem a olivovým olejem. Osolte a opepřete.
  3. Na středním stupni zahřejte grilovací pánev. Chřest promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a grilujte dohněda (asi 5 minut).
  4. Uvařená vejce slijte, zalijte studenou vodou, aby šly snáze oloupat a zbavte je skořápek. Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozdrobte, bílky nakrájejte nadrobno.
  5. Grilovaný chřest rozdělte na talíře, přelijte dresinkem a posypte vejcem. Ozdobte hrubozrnnou mořskou solí a opepřete.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow přináší přes 130 svých oblíbených receptů na výborná a zdravá jídla – některá z nich neobsahují cukr, lepek ani laktózu. Přijdou vám vhod ve chvíli, kdy začnete přemýšlet o tom, že si objednáte něco nezdravého, protože máte hlad a málo času. Najdete tu inspiraci na všechny denní chody, od jednoduchých snídaní až po pohodové večeře.

"Když jsem se rozhodla, že napíšu tuhle knihu, začala jsem pátrat u svých přátel a kolegů a ptát se jich, jaký druh kuchařky jim na trhu schází, jakou by si oni sami představovali. Všichni měli podobné přání: chtěli sbírku receptů, podle nichž zvládnou uvařit opravdu snadno, bez náročných příprav, odreagují se po náročném pracovním dni v kuchyni a připraví skvělé, ale rychlé jídlo."
Gwyneth Paltrow, z předmluvy


Přečtěte si také

Recepty