Chřest mimóza
Zdroj: Je to tak snadné
Chřest mimóza
Zdroj:
Je to tak snadné
Název dostal tento recept po žlutobílém květu mimózy, kterou připomíná rozdrobené vejce. Posypka z natvrdo uvařeného vejce je oblíbený způsob dochucování salátů už od předminulého století. Zelený chřest a vejce spolu ladí nejen barevně, ale i jemnými chutěmi. Podávejte se sklenkou lehkého suchého bílého vína, například Veltlínského zeleného, Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu.
Postup přípravy
-
Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu počítejte 11 minut. Chřest očistěte, spodní dřevnaté části stonků odlomte nebo odkrojte.
-
Mezitím připravte dresink: šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, smíchejte ji s dijonskou a hrubozrnnou hořčicí, vinným octem a olivovým olejem. Osolte a opepřete.
-
Na středním stupni zahřejte grilovací pánev. Chřest promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a grilujte dohněda (asi 5 minut).
-
Uvařená vejce slijte, zalijte studenou vodou, aby šly snáze oloupat a zbavte je skořápek. Opatrně oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozdrobte, bílky nakrájejte nadrobno.
-
Grilovaný chřest rozdělte na talíře, přelijte dresinkem a posypte vejcem. Ozdobte hrubozrnnou mořskou solí a opepřete.
Chřest mimóza 2
Zdroj: Je to tak snadné
Chřest mimóza 2
Zdroj:
Je to tak snadné