Suroviny
- Špagety 230 g
- chřest, omytý 1 svazek (cca 500 g)
- Máslo 3 lžíce
- Olivový olej 3 lžíce
- česnek, prolisovaný 4 stroužky
- čerstvé krevety, oloupané a očištěné cca 500 g
- sůl, pepř
- čerstvá šťáva z citronu 1/4 hrnku
- čerstvá petrželka, najemno nakrájená 1/3 hrnku
- strouhaná citronová kůra 1 lžíce
- strouhaný parmazán
Článek
16 parádních receptů na oblíbené špagety
Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte lžíci soli a olivového oleje. Uvařte špagety podle návodu – al dente. Po uvaření špagety slijte, vraťte do hrnce a zakryjte, aby zůstaly teplé.
- Mezitím si připravte ostatní ingredience: seřízněte konce chřestu, oloupejte a rozkrájejte na tři části.
- Větší pánev dejte na plotnu, přidejte lžíci olivového oleje a lžíci másla. Přisypejte chřest, dochuťte solí, pepřem a vařte odkryté asi 5 minut, chřest by měl být měkčí, ale stále lehce křupavý. Vyndejte z pánve.
- Ve stejné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte česnek a restujte asi 1 minutu.
- Přidejte krevety, dochuťte solí, pepřem a restujte dorůžova. Přilijte 1/4 hrnku citronové šťávy, petrželku, kůru a promíchejte. Vypněte hořák, vraťte uvařené špagety, chřest a promíchejte. Podávejte zasypené parmazánem.