Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- klobása chorizo (pikantní) 150 g
- česnek 2 stroužky
- chilli paprička 1 ks
- mletá uzená paprika 1 lžička
- sterilovaná cizrna (slitá) 2 plechovky (800 g)
- kuřecí vývar 1 litr
- kapusta 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Podobné polévky se připravují po celé jižní Evropě – ve Španělsku, Itálii i Portugalsku – často jako způsob, jak využít zbytky zeleniny, luštěnin a klobás. Cizrna dodá sytost a chilli zase hřejivost. Kapusta, bohatá na vitamín C a vlákninu, dělá z této polévky výživnou a zdravou volbu i na všední oběd.
Postup přípravy
Nahřejte v hrnci olej a asi 5 minut na něm opékejte najemno nakrájenou cibuli.
Přidejte na plátky nakrájené chorizo a prolisovaný česnek, poté přimíchejte nadrobno nakrájenou chilli papričku. Restujte dalších 5 minut.
Do hrnce přisypte uzenou papriku, promíchejte a nechte jen krátce rozvonět. Vmíchejte slitou cizrnu, zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
Přidejte nakrájenou kapustu a vařte přibližně 10 minut, dokud nezměkne.
Dochuťte solí a pepřem a podávejte horké, ideálně s křupavým pečivem.
PRIMA TIPY:
Nahraďte chorizo kvalitní paprikovou nebo uzenou klobásou, nebo přidejte pár plátků anglické slaniny.
Pro vegetariánskou verzi vynechejte maso a použijte zeleninový vývar.
Cizrnu můžete nahradit bílými fazolemi nebo čočkou.
Přidejte kapku citronové šťávy nebo strouhaný parmazán pro svěží závěr.
Vyzkoušejte také klasickou zelňačku s paprikovou klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou