Pohanka, špalda nebo jáhly – známe je všichni, ale vaříme z nich málokdy. Přitom právě tyto „obyčejné“ obiloviny jsou opravdu výjimečné. A když jsou v bio kvalitě, lze je považovat za superpotravinu.
Obilná zrna se používají celá i namletá na mouku Zdroj: iStock
Pohanka, špalda nebo jáhly – známe je všichni, ale vaříme z nich málokdy. Přitom právě tyto „obyčejné“ obiloviny jsou opravdu výjimečné. A když jsou v bio kvalitě, lze je považovat za superpotravinu.
S podzimem přichází chuť zpomalit. Uvařit něco vydatného. Vrátit se ke kořenům – a to doslova. V období, kdy se krajina zbarvuje do zlatavých tónů a dny se zkracují, se ke slovu znovu dostávají obiloviny, které tu byly dávno před námi. Nenápadné, ale silné svou tradicí. Špalda, pohanka, oves, jáhly nebo třeba ječné kroupy nejsou jen výživnou složkou jídelníčku. Jsou i symbolem návratu k přirozenosti, poctivé práci a krajině, která dává to nejlepší. Obzvlášť pokud pocházejí z ekologického zemědělství, kde rostou pomalu, bez chemie, v souladu s přírodou.
Ačkoli není technicky obilovina, ale pseudoobilovina, v kuchyni funguje jako klasické obilí. V ekologickém zemědělství se jí daří – rychle roste, nepotřebuje žádné chemické postřiky a její květy milují včely. V kuchyni má široké využití: z loupané pohanky (tzv. lámanky) se připravují kaše, lívance, karbanátky nebo saláty. Pražená pohanka má jemnou oříškovou chuť. Velmi oblíbená je také pohanková mouka – ideální na palačinky, sušenky nebo slané pečivo.
Kompletní recept najdete ZDE: Pohanka s pečenou červenou řepou
Jedna z nejstarších obilovin pěstovaných v našich klimatických podmínkách. Původní druh pšenice, který není „přešlechtěný“ na vysoké výnosy a je odolný vůči chorobám, díky čemuž se dobře pěstuje bez chemie. Má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, minerálů (např. železa, zinku, hořčíku) a vitamínů (skupiny B a E). Díky pevné slupce se zrna lépe chrání a výsledná mouka má jemně oříškovou chuť. Ze špaldy upečete nadýchaný chléb, koláče, perníčky i sušenky. Vařená celá zrna se skvěle hodí do salátů, „špaldota“ nebo jako příloha místo rýže. Obzvlášť na podzim, kdy chutě směřují k zemitějším tónům, se špalda hodí naprosto dokonale.
Známý je hlavně díky vločkám, ale nabízí mnohem víc. V ekologickém hospodaření je ceněný, protože zlepšuje strukturu půdy, omezuje erozi a podporuje půdní život. V kuchyni pak vyniká svou variabilitou. Z ovesných vloček vykouzlíte nejen kaše, ale i granolu, crumble, sušenky nebo domácí müsli tyčinky. Ovesná mouka je výborná na lívance a placky. Vařený oves (jako celé zrno) se dá připravit jako příloha nebo základ do salátů. Z máčených zrn ovsa lze také připravit rostlinné mléko.
Loupané proso, které se vrací zpět do českých kuchyní. V bio kvalitě vynikne jeho jemná chuť i přirozená čistota. Před vařením je doporučeno je spařit horkou vodou, aby nezhořkly. Jáhly jsou univerzální – skvělé na sladké snídaňové kaše, nákypy nebo koláče, ale i jako základ pro slaná jídla. Zapečené jáhly se zeleninou a bylinkami patří k podzimní klasice.
Loupaný ječmen – tradiční česká surovina, která se pomalu vrací na výsluní. V bio režimu je ječmen důležitou součástí osevních postupů a jeho chuť i struktura mluví sama za sebe. Kroupy se vaří podobně jako rýže, skvěle se hodí do polévek, nákypů, salátů nebo jako základ české speciality – kroupového kuby s houbami. Právě podzim je ideální čas si ji znovu připomenout.
Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: Uzená polévka s kroupami
Zdroj: myjsmebio.gov.cz
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living