Suroviny
- kroupy 200 g
- brambory (nové ) 1 kg
- špek (uzený špek nebo slanina) 100 g
- sádlo 4 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- majoránka (čerstvá )
- česnek 3 stroužky
- kyselé okurky (nebo nakládaná řepa)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kroupy podle návodu namočte na několik hodin do studené vody a poté důkladně propláchněte.
- Uvařte je doměkka v osolené vodě se lžící sádla.
- Ve slupce uvařte brambory a nakrájejte je na plátky.
- Na pánvi orestujte špek s pokrájenou cibulí.
- Smíchejte kroupy, brambory, špek s cibulí a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti.
- Směs pečte dozlatova na 180 °C v zapékací míse vymazané sádlem zhruba 25 minut.
- Servírujte s nakládanou řepou nebo okurkami.
PRIMA TIP: Do receptu jsme použili kroupy ječné značky Naděžda Feithová ALFA mlýn a balírna Pouzdřany. Jsou chutné a mají označení Klasa.
Hunc - zapečené brambory s kroupami 2 Zdroj: akademiekvality.cz