Suroviny
- jáhly 200 g
- hladká špaldová mouka 100 g
- Škrob 3 lžičky
- rozemletý mák 100 g
- Máslo 2 lžíce
- Skořice 2 lžičky
- zavařené brusinky na podávání (podle chuti)
Jáhly možná neznáte, ale jsou hlavní surovinou dnešního receptu. Vyrábějí se loupáním prosa setého (což je obilnina). Dříve se u nás jáhly používaly v kuchyni opravdu hodně, ale nakonec je klasické pšeničné produkty a brambory vytlačily. Jáhly jsou také opravdu bohaté na vitaminy. Obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B. Také mají dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. To ale nejsou všechna pozitiva, mají také nižší glykemický index, jejich energie se tedy uvolňuje postupně do těla. To znamená, že budete mít spoustu síly a nedostanete brzy hlad. Když k nim přídáte trochu másla, mák, skořici a brusinky, uvidíte, že si opravdu pochutnáte.
Postup přípravy
- Jako první si musíte udělat těsto, ze kterého budete potom válet šišky. To bude největší zábava.
- Jáhly uvařte podle návodu na obalu. 3/4 odeberte a všechny ostatní rozmixujte ve foodprocesoru s hladkou moukou a škrobem. Pokud nemáte foodprocesor, tak použijte třeba tyčový mixér (mívá mixovací nádobu, použijte tu).
- Přidejte zbytek jáhel a rukama zapracujte těsto, které bude hezky držet pohromadě a nebude se lepit. Klidně přidejte ještě mouku.
- Uválejte tenké válečky a ty dejte vařit na páru nebo do vody jen na krátkou dobu. Zhruba asi na 4 minutky.
- Vyndejte z vody nebo páry a nechte okapat.
- Rozpalte pánev, přidejte dvě lžíce másla, potom přihoďte šišky a chvíli opékejte, dokud nebudou trochu zlaté.
- Až budou šištičky opečené, přidejte mák a skořici, promíchejte a můžete podávat.
- Na talíři si potom k šištičkám přidejte ještě brusinky. Uvidíte, že si pochutnáte!