Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jáhlové šišky s mákem a brusinkami

3–4 porce
do 1 hodiny
Jáhlové šišky s mákem a brusinkami
Jáhlové šišky s mákem a brusinkami Autor: Na Talířek.cz - Petra
Máte doma malého kuchtíka nebo kuchtičku? Pak je tento recept přímo pro vás! Nebo spíše pro ně, jde totiž o dětské jídlo, ale i postup přípravy je upravený pro děti. Tak hurá do kuchyně!
Reklama

Jáhly možná neznáte, ale jsou hlavní surovinou dnešního receptu. Vyrábějí se loupáním prosa setého (což je obilnina). Dříve se u nás jáhly používaly v kuchyni opravdu hodně, ale nakonec je klasické pšeničné produkty a brambory vytlačily. Jáhly jsou také opravdu bohaté na vitaminy. Obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B. Také mají dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. To ale nejsou všechna pozitiva, mají také nižší glykemický index, jejich energie se tedy uvolňuje postupně do těla. To znamená, že budete mít spoustu síly a nedostanete brzy hlad. Když k nim přídáte trochu másla, mák, skořici a brusinky, uvidíte, že si opravdu pochutnáte.

Suroviny (3–4 porce)

Reklama

Postup

  1. Jako první si musíte udělat těsto, ze kterého budete potom válet šišky. To bude největší zábava.
  2. Jáhly uvařte podle návodu na obalu. 3/4 odeberte a všechny ostatní rozmixujte ve foodprocesoru s hladkou moukou a škrobem. Pokud nemáte foodprocesor, tak použijte třeba tyčový mixér (mívá mixovací nádobu, použijte tu).
  3. Přidejte zbytek jáhel a rukama zapracujte těsto, které bude hezky držet pohromadě a nebude se lepit. Klidně přidejte ještě mouku.
  4. Uválejte tenké válečky a ty dejte vařit na páru nebo do vody jen na krátkou dobu. Zhruba asi na 4 minutky.
  5. Vyndejte z vody nebo páry a nechte okapat.
  6. Rozpalte pánev, přidejte dvě lžíce másla, potom přihoďte šišky a chvíli opékejte, dokud nebudou trochu zlaté.
  7. Až budou šištičky opečené, přidejte mák a skořici, promíchejte a můžete podávat.
  8. Na talíři si potom k šištičkám přidejte ještě brusinky. Uvidíte, že si pochutnáte!
Reklama

Jáhlové šišky s mákem a brusinkami Foto:

Jáhlové šišky s mákem a brusinkami                                                               Foto: Na talířek

Na talířek.cz Foto: Co si dáme na talířek?

Jmenuji se Petra, jsem Ambassador ve společnosti Jamie Oliver Food Revolution a se svojí dcerou Lindou vám chci ukázat, že vaření s dětmi může být skvělá zábava. Pojďme děti přirozeně naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny, nestresovat je tím, co můžou a nemůžou, a hlavně se naučme užít si společný čas v kuchyni.

Na našem společném blogu Natalířek.cz najdete recepty, videa, postřehy a tipy, které vám snad přinesou tu správnou inspiraci pro vaření s dětmi a pro děti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama