Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Špalda se zeleninou a praženou slunečnicí
Suroviny (2 porce)
- zrna pšenice špalda 150 g
- mořská sůl 1 lžička
- slunečnicová semínka 2 hrstky
- olivový olej 4 lžíce
- jarní cibulka 3 ks
- větší mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kari koření 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- listy špenátu 2 hrsti
- hrášek 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 menší svazek
Postup
- Špaldu propláchněte a namočte den předem do dostatečného množství vody. Druhý den ji propláchněte, zalijte čistou vodou, osolte a vařte na středním stupni pod pokličkou doměkka zhruba 45 minut. Nechte ji přiklopenou dojít.
- Slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní a začnou tmavnout. Pozor, ať se nepřipálí, zhořkla by. Přesypte je do misky.
- Do stejné pánve vlijte olej a nechte ho rozehřát. Z cibulek nakrájejte na tenké plátky jen bílou část, mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu opékejte za občasného promíchání na oleji dozlatova. Česnek oloupejte a utřete se solí. Po 5 minutách ho přidejte k zelenině spolu s kořením a zlehka osolte. Mírně podlijte vodou a duste doměkka.
- Špenát omyjte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a nasekejte ho nahrubo. Zelené části cibulek nasekejte nadrobno. Přidejte i s hráškem k mrkvi a restujte 3 minuty.
- Přisypte slitou špaldu, opražená semínka a nadrobno nakrájenou petrželku. Promíchejte, osolte podle chuti a podávejte.
PRIMA TIP: Zeleninu obměňujte podle sezony, na podzim se skvěle hodí na nudličky nastrouhaná červená řepa, kolečka mrkve a petržele, nasládlá pečená dýně, pastinák, červená cibule nebo mražený hrášek.
Obilovinová kuchařka
Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.
Vydalo nakladatelství Smart Press.