Suroviny
- pšenice (zrna pšenice špalda) 150 g
- slunečnicová semínka 2 hrstky
- olivový olej 4 lžíce
- jarní cibulka 3 ks
- mrkev (větší ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- kari koření 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- listový špenát 2 hrsti
- hrášek 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 menší svazek
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Špaldu propláchněte a namočte den předem do dostatečného množství vody. Druhý den ji propláchněte, zalijte čistou vodou, osolte a vařte na středním stupni pod pokličkou doměkka zhruba 45 minut. Nechte ji přiklopenou dojít.
- Slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní a začnou tmavnout. Pozor, ať se nepřipálí, zhořkla by. Přesypte je do misky.
- Do stejné pánve vlijte olej a nechte ho rozehřát. Z cibulek nakrájejte na tenké plátky jen bílou část, mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu opékejte za občasného promíchání na oleji dozlatova. Česnek oloupejte a utřete se solí. Po 5 minutách ho přidejte k zelenině spolu s kořením a zlehka osolte. Mírně podlijte vodou a duste doměkka.
- Špenát omyjte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a nasekejte ho nahrubo. Zelené části cibulek nasekejte nadrobno. Přidejte i s hráškem k mrkvi a restujte 3 minuty.
- Přisypte slitou špaldu, opražená semínka a nadrobno nakrájenou petrželku. Promíchejte, osolte podle chuti a podávejte.
PRIMA TIP: Zeleninu obměňujte podle sezony, na podzim se skvěle hodí na nudličky nastrouhaná červená řepa, kolečka mrkve a petržele, nasládlá pečená dýně, pastinák, červená cibule nebo mražený hrášek.
Špalda se zeleninou a praženou slunečnicí Zdroj: Obilovinová kuchařka