Špalda se zeleninou a praženou slunečnicí

Moje hodnocení
4x

Dejte zrnu šanci! Je syté, díky slupce krásně křupavé a hlavně velice výživné a zdraví prospěšné. Je třeba ho namočit den předem, aby změklo a nabobtnalo, pak ho stačí povařit jen tři čtvrtě hodiny. Zeleninu variujte podle sezony a nezapomeňte na křupavou tečku v podobě opražených semínek.

2 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Špaldu propláchněte a namočte den předem do dostatečného množství vody. Druhý den ji propláchněte, zalijte čistou vodou, osolte a vařte na středním stupni pod pokličkou doměkka zhruba 45 minut. Nechte ji přiklopenou dojít.
  2. Slunečnicová semínka opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní a začnou tmavnout. Pozor, ať se nepřipálí, zhořkla by. Přesypte je do misky.
  3. Do stejné pánve vlijte olej a nechte ho rozehřát. Z cibulek nakrájejte na tenké plátky jen bílou část, mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu opékejte za občasného promíchání na oleji dozlatova. Česnek oloupejte a utřete se solí. Po 5 minutách ho přidejte k zelenině spolu s kořením a zlehka osolte. Mírně podlijte vodou a duste doměkka.
  4. Špenát omyjte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a nasekejte ho nahrubo. Zelené části cibulek nasekejte nadrobno. Přidejte i s hráškem k mrkvi a restujte 3 minuty.
  5. Přisypte slitou špaldu, opražená semínka a nadrobno nakrájenou petrželku. Promíchejte, osolte podle chuti a podávejte.

PRIMA TIP: Zeleninu obměňujte podle sezony, na podzim se skvěle hodí na nudličky nastrouhaná červená řepa, kolečka mrkve a petržele, nasládlá pečená dýně, pastinák, červená cibule nebo mražený hrášek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty