Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou

Moje hodnocení
29x

Je na čase, aby se tohle ikonické jídlo Británie a Ameriky usadilo i u nás. Tady je návod, který důrazně doporučujeme vyzkoušet. V redakci se po něm jen zaprášilo :)

4 porce
90 minut
americká

Suroviny

  • květák, rozdělený na velké růžice 1 ks (cca 1 kg)
  • olivový olej 1 lžíce
  • máslo 75 g
  • hladká mouka 4 lžíce
  • plnotučné mléko 400 ml
  • smetana ke šlehání 400 ml
  • sýr typu čedar, nastrouhaný 150 g
  • nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Růžice květáku promíchejte v míse s olivovým olejem a spoustou soli a pepře. Vyklopte do velkého pekáče tak, aby kusy květáku nebyly moc blízko u sebe. Květák pečte 20 až 25 minut, až bude lehce připečený a měkký. Nechte ho trochu vychladnout a teplotu trouby snižte na 200 °C.
  2. Máslo dejte do kastrolu, na středním stupni nechte rozpustit a až začne pěnit, vsypte mouku. Za stálého míchání ji 5 minut smažte, až vznikne zlatohnědá jíška. Mléko promíchejte se smetanou. Snižte teplotu a do jíšky stříkněte trochu mléka se smetanou. Rychle míchejte a po lžících přidávejte mléko se smetanou, až vznikne hustá bešamelová omáčka. Na mírném stupni za pravidelného promíchávání ji vařte 15 minut. Sundejte z plotýnky, vmíchejte sýr, muškátový oříšek a podle chuti osolte a opepřete.
  3. Květák rozložte do zapékací formy, zalijte omáčkou, vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Květák Hlava květáku je skutečně – květenství. Jeho bílé barvy se dosahuje zakrýváním při dozrávání. O skvělých chuťových vlastnostech ani gastronomickém potenciálu téhle zeleninové kytky není pochyb, vědět bychom měli ale i to, že má spoustu vitamínů, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a železa i tzv. fytochemické antikarcinogeny. Náš trávicí systém ho doslova miluje a v prevenci rakoviny patří k nejvýznamnějším druhům zeleniny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty