Suroviny
- kroupy (zabijačkové ječné) 100 g
- uzená žebra (vepřová ) 1 kg
- cibule 2 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- pepř 5 kuliček
- sušený tymián 1 hrst
- vepřové sádlo 2 lžíce
- brambory (typu B) 4 větší ks
- česnek 8 stroužků
- majoránka (sušená ) 1 hrst
- čerstvé oregano (nebo majoránka)
- sůl
- pepř
Můžete přidat
- sýr na strouhání (ementál)
- krutony (z chleba nebo rohlíků)
- vejce (ztracené )
Postup přípravy
- Kroupy namočte den dopředu do vody, aby změkly.
- Uvařte si vývar z uzených žeber. Žebra nakrájejte na menší kousky, přendejte do hrnce, zalijte vodou nad okraj masa a vařte asi 15 minut.
- Poté slijte, zalijte zase vodou a přidejte jednu rozkrojenou cibuli, větší kousky očistěné mrkve, petržele a kousek oloupaného celeru. Přidejte bobkové listy, nové koření, pepř, tymián a sůl.
- Vařte při nízké teplotě, nepřiklopené, asi hodinu. Poté sceďte vývar a oberte maso.
- Namočené kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, dle návodu na obalu. V hrnci orestujte na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
- Zalijte vývarem, přidejte prolisované stroužky česneku, majoránku a obrané uzené maso. Vařte do změknutí brambor, asi 20 minut.
- Vmíchejte uvařené kroupy a dochuťte solí a pepřem. Ozdobte čerstvými lístky oregana nebo majoránky.
- Až budete servírovat polévku, můžete na dno talířů nastrouhat sýr. Na stůl pak přidejte nasucho upečené krutony z chleba nebo rohlíků, do polévky můžete přidat i ztracené vejce.