zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Vyprošťovací česnečka s kroupami
Autor: Slepičárna blog Vyprošťovací česnečka s kroupami

Vyprošťovací česnečka s kroupami

Hodnoceno: 5x
Po bujarém večírku neexistuje snad nic lepšího. Pořádná porce horké polévky, která vás dostane z nepříjemné kocoviny. Obzvlášť před novoročními oslavami proto doporučujeme navařit celý hrnec hezky předem, třeba právě této vynikající česnečky. ;)
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Kroupy namočte den dopředu do vody, aby změkly.
  2. Uvařte si vývar z uzených žeber. Žebra nakrájejte na menší kousky, přendejte do hrnce, zalijte vodou nad okraj masa a vařte asi 15 minut.
  3. Poté slijte, zalijte zase vodou a přidejte jednu rozkrojenou cibuli, větší kousky očistěné mrkve, petržele a kousek oloupaného celeru. Přidejte bobkové listy, nové koření, pepř, tymián a sůl.
  4. Vařte při nízké teplotě, nepřiklopené, asi hodinu. Poté sceďte vývar a oberte maso.
  5. Namočené kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, dle návodu na obalu. V hrnci orestujte na sádle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory.
  6. Zalijte vývarem, přidejte prolisované stroužky česneku, majoránku a obrané uzené maso. Vařte do změknutí brambor, asi 20 minut.
  7. Vmíchejte uvařené kroupy a dochuťte solí a pepřem. Ozdobte čerstvými lístky oregana nebo majoránky.
  8. Až budete servírovat polévku, můžete na dno talířů nastrouhat sýr. Na stůl pak přidejte nasucho upečené krutony z chleba nebo rohlíků, do polévky můžete přidat i ztracené vejce.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

reklama

Související témata: česnečka , Polévky , Česká kuchyně