Suroviny
- brambory (oloupané, nakrájené na kostky) 500 g
- jáhly (ideálně v bio kvalitě) 100 g
- voda 500 ml
- drcený kmín 1 lžička
- celý pepř 2 kuličky
- sůl 1 lžička
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo)
- cibule 2 ks (cca 200 g)
- kadeřávek 150 g

Postup přípravy
- Oloupané brambory nakrájejte na větší kusy a zalijte vodou.
- Jáhly properte a vsypte do hrnce k bramborám. Přidejte koření a sůl a přiveďte k varu.
- Vařte cca 20 minut (nebo do změknutí brambor) bez míchání na velmi mírném ohni, ale hlavně v hrnci se silným dnem.
- Připravte cibuli a kadeřávek nebo pórek. Kadeřávek omyjte, osušte a vyřezejte střední žebra. Ta můžete schovat do vývaru. V kastrůlku s vroucí osolenou vodou krátce blanšírujte kadeřávek pokrájený na větší kusy, nebo ho pět minut povařte na pařáčku, aby změknul, ale zůstal krásně zelený. Hned propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Kadeřávek si tak zachová výraznou barvu.
- V hluboké pánvi orestujte na měsíčky nakrájenou cibuli, přidejte jáhly s bramborami a lehce rozšťouchejte šťouchadlem. Přidejte kadeřávek, trošku olivového oleje nebo másla a nechte prohřát.
- Chcete-li krémovější šťouchané brambory, zalijte je troškou smetany (dle vašich preferencí kravskou nebo rostlinnou).
Vyzkoušejte také králičí stehna v cideru a šťouchané brambory s jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Králičí stehna v ciderové cibuládě a šťouchané brambory s jablky