Suroviny
- špalda (v bio kvalitě, namočená přes noc ve vodě) 100 g
- kuřecí vývar 800 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- máslo 50 g
- bobkový list 2 ks
- šafrán 1 špetka
- sůl
- hladkolistá petržel
- sýr feta (na dozdobení, nemusí být)
Hugo Hromas neúnavně propaguje méně známá jídla, která stojí za povšimnutí. U tohoto receptu se inspiroval slavnostními pokrmy z kuchyní Blízkého a Středního východu, kde je vaření s obilnými zrny běžné. Místo tradičních kaší ovšem zachoval pevnější strukturu celých zrn, která mají velmi příjemnou žvýkavou strukturu. Spojení se smetanou, kuřetem a voňavým šafránem je překvapivé a velmi chutné, právě chuť v tomto případě zcela zastíní vzhled jídla. Důrazně doporučujeme vyzkoušet, je to zkrátka ohromně dobré :).
Postup přípravy
Špaldu přes noc namočte do studené vody, ráno slijte.
Namočenou špaldu vložte do tlakového hrnce, přidejte kuřecí vývar, bobkový list, šafrán a sůl. Vařte cca 20 minut od natlakování, dokud není zrno měkké, ale stále pevné „na skus“.
Po otevření hrnce zkontrolujte množství tekutiny – případně trochu zredukujte. Přidejte smetanu, máslo a nasekanou petrželku. Krátce provařte, aby vznikla jemná, krémová textura.
Podávejte jako přílohu například ke kuřeti nebo jako samostatný pokrm. Na talíři můžete dozdobit rozdrobenou fetou.
PRIMA TIP: Do špaldota můžete přidat i obrané kuřecí maso z vaření vývaru, potom ho lze podávat jako hlavní pokrm.
Vyzkoušejte také kroupového kubu se sušenými houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Staročeský kroupový kuba se sušenými houbami.