Suroviny
- houby 2 hrnky
- brambory 3 ks (asi 250 g)
- mrkev 3 ks (asi 100 g)
- celer 1/2 ks (asi 50 g)
- petržel 1 ks (asi 50 g)
- cibule 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- pohanková lámanka 5 lžic (30–40 g)
- kmín 1,5 lžičky
- mořská sůl 1,5 lžičky
- pepř celý 5 kuliček
- voda (nebo zeleninový vývar) 1,5 litru
- česnek 3 stroužky
- majoránka
- čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Sušené houby namočte do kastrůlku s horkou vodou. Máte-li čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.
- Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku. Společně opékejte dozlatova.
- Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule a také kus nenakrájeného celeru.
- Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou cibuli i celer vyndejte.
- Podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.