Suroviny
- vepřové jitrnice 4 ks
- kroupy 120 g
- sádlo 20 g
- česnek 2 stroužky
- majoránka 3 snítky
- černé pivo 300 ml
- šalotka 1 ks
- hřiby 1 hrst
- lučina 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Sušené hřiby namočte na 30 minut do studené vody a poté nakrájejte na malé kousky. Vodu z hub uschovejte na podlévání rizota. Šalotku nakrájejte najemno. Majoránku otrhejte ze stonku.
- Do pánve s tlustým dnem dejte rozpustit sádlo, na kterém nechte zesklovatět šalotku, přidejte česnek, nakrájené houby, kroupy a zamíchejte.
- Přidejte ohřáté pivo (asi 1,5 dl), nechte ho vyvařit a podlijte trochou vody z hub. Tento postup za stálého míchání opakujte dvakrát. Přidejte lučinu, majoránku, sůl a pepř. Rizoto musí být krémové, nikoliv suché (podlévat můžete i větším množstvím piva nebo vody).
- Jitrnice ohřejte při nižší teplotě na troše sádla a vody. Častěji obracejte a na koncích můžete jitrnici trochu propíchnout.
- Lze také podávat se studeným kysaným zelím.