Vánočka ze špaldové mouky
Zdroj: archiv Probio
Vánočka ze špaldové mouky
Zdroj:
archiv Probio
Vánočka je tradiční pečivo spojované se svátečním časem a snad na žádném stole nesmí nikdy chybět. Zkuste ji tento rok připravit trochu zdravěji, ze špaldové mouky a třtinového cukru. Těsto zároveň vylepšíte vlašskými ořechy, což je další skvělý bonus.
Postup přípravy
-
Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
-
Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo.
-
Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.
-
Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.
-
Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi.
-
Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 25–35 minut.
Vánočka ze špaldové mouky 1
Zdroj: archiv Probio
Vánočka ze špaldové mouky 1
Zdroj:
archiv Probio