Vánočka ze špaldové mouky

Moje hodnocení
3x

Vánočka je tradiční pečivo spojované se svátečním časem a snad na žádném stole nesmí nikdy chybět. Zkuste ji tento rok připravit trochu zdravěji, ze špaldové mouky a třtinového cukru. Těsto zároveň vylepšíte vlašskými ořechy, což je další skvělý bonus.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo.
  3. Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.
  4. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.
  5. Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi.
  6. Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 25–35 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty