Suroviny
- špaldová mouka (celozrnná jemně mletá,např. Probio) 300 g
- třtinový cukr (přírodní,např. Probio) 100 g
- sušené rozinky (např. Probio) 60 g
- mandle (celé,např. Probio)
- mléko 250 ml
- muškátový oříšek (mletý)
- máslo 120 g
- žloutek 3 ks
- droždí 40 g
- citronová kůra
- vlašské ořechy 50 g
- sůl
Postup přípravy
- Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
- Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo.
- Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.
- Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.
- Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi.
- Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 25–35 minut.
Vánočka ze špaldové mouky 1 Zdroj: archiv Probio