Suroviny
- kroupy 300 g
- sušené houby 100 g
- cibule 1 ks
- máslo (nebo sádlo) 3 lžíce
- drcený kmín 1/2 lžičky
- majoránka (sušená) 1/2 lžičky
- česnek 3 stroužky
- máslo (na vymazání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nechte se vést při přípravě houbového kuby návodným videoreceptem
Postup přípravy
Večer předem namočte zvlášť kroupy a houby do vody.
Kroupy slijte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, osolte ji a uvařte doměkka. Trvá to asi 30–45 minut. Po 15 minutách slijte houby a přidejte je ke kroupám.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a opečte cibuli dozlatova. Přidejte kmín a restujte 30 vteřin.
Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte k cibuli. Restujte za občasného promíchání 6 minut. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte 30 vteřin.
Směs přesuňte do pekáče, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Kroupy označují zrna bez obalu, mohou být ječné, ovesné, pšeničné i pohankové. Nejvhodnější a nejdostupnější jsou ječné kroupy, ale vyzkoušet můžete různé druhy. Prodávají se v několika velikostech od celých zrn po lámanku, volte je podle chuti.
Ze sušených hub můžete připravit i výtečnou sedláckou bramboračku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sedlácká bramboračka se sušenými houbami
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.