Jana Krátká / Češka z Česka

Staročeský kroupový kuba se sušenými houbami

Moje hodnocení
8x

Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Žampiony se nehodí, chybí jim omamná vůně lesa, která se báječně snoubí s kroupami, majoránkou a česnekem. Ten sloužil jako ochrana před nemocemi i zlými silami, tvrdí blogerka Jana alias Češka z Česka.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • kroupy 300 g
  • sušené houby 100 g
  • cibule 1 ks
  • máslo nebo sádlo 3 lžíce
  • drcený kmín 1/2 lžičky
  • sušená majoránka 1/2 lžičky
  • česnek 3 stroužky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy

  1. Večer předem namočte zvlášť kroupy a houby do vody.
  2. Kroupy slijte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou, osolte ji a uvařte doměkka. Trvá to asi 30–45 minut. Po 15 minutách slijte houby a přidejte je ke kroupám.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo sádlo a opečte cibuli dozlatova. Přidejte kmín a restujte 30 vteřin.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte k cibuli. Restujte za občasného promíchání 6 minut. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte 30 vteřin.
  5. Směs přesuňte do pekáče, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Kroupy označují zrna bez obalu, mohou být ječné, ovesné, pšeničné i pohankové. Nejvhodnější a nejdostupnější jsou ječné kroupy, ale vyzkoušet můžete různé druhy. Prodávají se v několika velikostech od celých zrn po lámanku, volte je podle chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Krátká / Češka z Česka

Jana Krátká / Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty