Suroviny
- brambory (oloupané,moučné, typ B nebo C) 500 g
- krupky (lámanka) 300 g
- máslo 50 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- majoránka (lístky čerstvé nebo sušené rozemnuté)
- česnek 2 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a rozmačkejte nebo prolisujte do čistého kastrolu. Krupky uvařte podle návodu na obalu doměkka.
- Máslo rozehřejte v kastrůlku a dejte stranou. V jiném kastrůlku uveďte smetanu k varu a dejte stranou.
- Kastrol s bramborami dejte na nejnižší možný stupeň a k bramborám pečlivě po částech zašlehejte horké máslo a pak smetanu. Kaši osolte, je-li třeba.
- Ke krupkám vmíchejte prolisovaný česnek, nakrájenou majoránku, sůl a pepř a nakonec je promíchejte s bramborovou kaší. Pokud by byla příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka.
Nastavovaná kaše s kroupami a česnekem podle Romana Vaňka 2 Zdroj: Marek Kučera