Nastavovaná bramborová kaše s kroupami a česnekem podle Romana Vaňka

Moje hodnocení
5x

Ano, původně to bylo jídlo chudých, česká cucina povera. Ale stejně jako italský vzor i ta je dnes považována za národní poklad. Uvádíme verzi exponenta české kuchyně Romana Vaňka. Lehce křupavé krupky vytvoří s hedvábnou kaší úžasný chuťový, ale i texturální zážitek.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • oloupané rambory (moučné, typ B nebo C) 500 g
  • krupky (lámanka) 300 g
  • máslo 50 g
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • lístky čerstvé majoránky (nebo sušené rozemnuté)
  • česnek 2 stroužky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a rozmačkejte nebo prolisujte do čistého kastrolu. Krupky uvařte podle návodu na obalu doměkka.
  2. Máslo rozehřejte v kastrůlku a dejte stranou. V jiném kastrůlku uveďte smetanu k varu a dejte stranou.
  3. Kastrol s bramborami dejte na nejnižší možný stupeň a k bramborám pečlivě po částech zašlehejte horké máslo a pak smetanu. Kaši osolte, je-li třeba.
  4. Ke krupkám vmíchejte prolisovaný česnek, nakrájenou majoránku, sůl a pepř a nakonec je promíchejte s bramborovou kaší. Pokud by byla příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka.

Další bezva nápady na originální přílohové kaše najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty