Suroviny
- fazole červená ledvina 150 g
- jáhly 150 g
- Cuketa 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- Olivový olej 2 lžíce
- sušené provensálské bylinky 1 lžička
- červená cibule 1 ks
- řajčatový protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 1 konzerva (400 g)
- tmavý třtinový cukr 1 lžíce
- mořská sůl 1 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- čerstvé oregáno 1 hrst
Postup přípravy
- Fazole namočte den předem, propláchněte je a v nové vodě uvařte doměkka, trvá to zhruba 25 minut. Sceďte je a nechte pod pokličkou v hrnci dojít.
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou, zalijte 600 ml vody a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a na mírném stupni vařte 8 minut. Zakryjte pokličkou a nechte dojít. Občas odklopte a zlehka promíchejte vidličkou, jáhly by měly být sypké.
- Cuketu a papriku zbavenou semínek nakrájejte na středně velké kostky, rozložte je na plech, zakápněte olejem, posypte bylinkami a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a zprudka orestujte na 1 lžíci oleje. Přidejte protlak, restujte 1 minutu, zalijte drcenými rajčaty, osolte, oslaďte, vmíchejte utřený česnek a trochu oregana a 5 minut povařte. Na závěr přisypte uvařené fazole, jáhly a pečenou zeleninu a zlehka promíchejte. Posypte zbylým oreganem.