Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jáhly se zeleninou a červenou fazolí
Suroviny (4 porce)
- fazole červená ledvina 150 g
- jáhly 150 g
- Cuketa 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- Olivový olej 2 lžíce
- sušené provensálské bylinky 1 lžička
- červená cibule 1 ks
- řajčatový protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 1 konzerva (400 g)
- tmavý třtinový cukr 1 lžíce
- mořská sůl 1 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- čerstvé oregáno 1 hrst
Postup
- Fazole namočte den předem, propláchněte je a v nové vodě uvařte doměkka, trvá to zhruba 25 minut. Sceďte je a nechte pod pokličkou v hrnci dojít.
- Jáhly důkladně propláchněte horkou vodou, zalijte 600 ml vody a zahřívejte k varu. Snižte teplotu a na mírném stupni vařte 8 minut. Zakryjte pokličkou a nechte dojít. Občas odklopte a zlehka promíchejte vidličkou, jáhly by měly být sypké.
- Cuketu a papriku zbavenou semínek nakrájejte na středně velké kostky, rozložte je na plech, zakápněte olejem, posypte bylinkami a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a zprudka orestujte na 1 lžíci oleje. Přidejte protlak, restujte 1 minutu, zalijte drcenými rajčaty, osolte, oslaďte, vmíchejte utřený česnek a trochu oregana a 5 minut povařte. Na závěr přisypte uvařené fazole, jáhly a pečenou zeleninu a zlehka promíchejte. Posypte zbylým oreganem.
PRIMA TIP: Pro urychlení můžete zeleninu orestovat a dovařit v rajčatovém základu. Jen pozor, aby se nerozvařila.
Jáhly se zeleninou a červenou fazolí; foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.