zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem
Autor: PROBIO Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem

Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem

Hodnoceno: 4x
Když se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní, s okraji zohýbanými dovnitř. Anebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka, se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající snídani nebo večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem... variant je mnoho!
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut. 
  2. Mezitím usmažte z vajec volská oka a nakrájejte zeleninu a bylinky, kterými nakonec galetky ozdobíte.
  3. Na rozpálené omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Poté je potřete čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka). 
  4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami nebo klíčky, s čerstvou zeleninou.

PRIMA TIP: Odkud recept na galetku pochází? Její původ je ve Francii, v Bretani a Normandii, kde tyto tenoučké galette připravují k snídani. Jejich tenkost je docílena kroužícím dřívkem ve tvaru obráceného T po pánvi s těstem.  

Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem
Autor: PROBIO Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem

reklama