Tradiční pohanková galetka se sázeným vejcem

Moje hodnocení
4x

Když se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní, s okraji zohýbanými dovnitř. Anebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka, se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající snídani nebo večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem... variant je mnoho!

4 porce
30 minut
francouzská

Palačinky

  • vejce 1 ks
  • bio mléko nebo voda 220 ml
  • bio pohanková mouka PROBIO 100 g
  • sůl 1 špetka
  • olej na smažení

Na obložení

  • vejce 4 ks
  • čerstvý sýr
  • čerstvá zelenina
  • bylinky nebo klíčky

Postup přípravy

  1. Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut.
  2. Mezitím usmažte z vajec volská oka a nakrájejte zeleninu a bylinky, kterými nakonec galetky ozdobíte.
  3. Na rozpálené omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Poté je potřete čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka).
  4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami nebo klíčky, s čerstvou zeleninou.

PRIMA TIP: Odkud recept na galetku pochází? Její původ je ve Francii, v Bretani a Normandii, kde tyto tenoučké galette připravují k snídani. Jejich tenkost je docílena kroužícím dřívkem ve tvaru obráceného T po pánvi s těstem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty