Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem

Moje hodnocení
1x

Hledáte zajímavý, vydatný a nevšední bezmasý recept? Tak tohle je on!

4 porce
90 minut

Suroviny

  • velký květák 1 ks (asi 800 g)
  • olivový olej na smažení
  • cibule nakrájená na plátky 1 ks
  • pórek nakrájený na plátky 2 ks
  • česnek rozdrcený 2 stroužky
  • čerstvý tymián 4 snítky
  • ječné kroupy 180 g
  • suché bílé víno 300 ml
  • zeleninový vývar 1,2 litru
  • smetana 250 ml
  • šťáva z 1 citronu
  • lesní houby 200 g
  • vyzrálý čedar 100 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • lanýžový olej k zakapání (nemusí být)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a uvařte v ní celý květák (listy nechte stranou), až bude téměř měkký, chce to asi 10 minut. Sceďte ho, propláchněte studenou vodou, znovu nechte okapat a osušte ho utěrkou.
  2. V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a pórek a zlehka smažte 10 minut, až zvláční. Přidejte česnek, snítky tymiánu a kroupy a několik minut smažte. Zvyšte příkon, vlijte víno a nechte ho 5 minut odvářet, tak vlijte vývar a zlehka vařte 20 až 25 minut, až budou kroupy téměř měkké, občas je promíchejte. Vmíchejte smetanu, nakrájené listy květáku a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut.
  3. Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a smažte na vysokém stupni houby, až začnou měknout, trvá to asi 5 minut. Přidejte je do omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Navrch posaďte květák, posypte ho nastrouhaným sýrem a zapečte, až se sýr rozteče. Před podáváním ho můžete ještě zakápnout lanýžovým olejem.

Další výtečné recepty se sýrem najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty