Suroviny
- květák (velký ) 1 ks (asi 800 g)
- olivový olej (na smažení)
- cibule (nakrájená na plátky) 1 ks
- pórek (nakrájený na plátky) 2 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- tymián (čerstvý ) 4 snítky
- kroupy (ječné ) 180 g
- bílé víno (suché ) 300 ml
- zeleninový vývar 1,2 litru
- smetana 250 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- houby (lesní ) 200 g
- čedar (vyzrálý ) 100 g
- lanýžový olej (k zakapání (nemusí být))
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a uvařte v ní celý květák (listy nechte stranou), až bude téměř měkký, chce to asi 10 minut. Sceďte ho, propláchněte studenou vodou, znovu nechte okapat a osušte ho utěrkou.
- V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a pórek a zlehka smažte 10 minut, až zvláční. Přidejte česnek, snítky tymiánu a kroupy a několik minut smažte. Zvyšte příkon, vlijte víno a nechte ho 5 minut odvářet, tak vlijte vývar a zlehka vařte 20 až 25 minut, až budou kroupy téměř měkké, občas je promíchejte. Vmíchejte smetanu, nakrájené listy květáku a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a smažte na vysokém stupni houby, až začnou měknout, trvá to asi 5 minut. Přidejte je do omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Navrch posaďte květák, posypte ho nastrouhaným sýrem a zapečte, až se sýr rozteče. Před podáváním ho můžete ještě zakápnout lanýžovým olejem.
Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem Zdroj: Marek Kučera