redakce Prima FRESH

Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem

Moje hodnocení
7x

Hledáte zajímavý, vydatný a nevšední bezmasý recept? Tak tohle je on!

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a uvařte v ní celý květák (listy nechte stranou), až bude téměř měkký, chce to asi 10 minut. Sceďte ho, propláchněte studenou vodou, znovu nechte okapat a osušte ho utěrkou.
  2. V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a pórek a zlehka smažte 10 minut, až zvláční. Přidejte česnek, snítky tymiánu a kroupy a několik minut smažte. Zvyšte příkon, vlijte víno a nechte ho 5 minut odvářet, tak vlijte vývar a zlehka vařte 20 až 25 minut, až budou kroupy téměř měkké, občas je promíchejte. Vmíchejte smetanu, nakrájené listy květáku a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut.
  3. Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a smažte na vysokém stupni houby, až začnou měknout, trvá to asi 5 minut. Přidejte je do omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Navrch posaďte květák, posypte ho nastrouhaným sýrem a zapečte, až se sýr rozteče. Před podáváním ho můžete ještě zakápnout lanýžovým olejem.

Další výtečné recepty se sýrem najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty