Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem
Zdroj: Marek Kučera
Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem
Zdroj:
Marek Kučera
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 220 °C. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a uvařte v ní celý květák (listy nechte stranou), až bude téměř měkký, chce to asi 10 minut. Sceďte ho, propláchněte studenou vodou, znovu nechte okapat a osušte ho utěrkou.
-
V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte cibuli a pórek a zlehka smažte 10 minut, až zvláční. Přidejte česnek, snítky tymiánu a kroupy a několik minut smažte. Zvyšte příkon, vlijte víno a nechte ho 5 minut odvářet, tak vlijte vývar a zlehka vařte 20 až 25 minut, až budou kroupy téměř měkké, občas je promíchejte. Vmíchejte smetanu, nakrájené listy květáku a citronovou šťávu a vařte ještě 5 minut.
-
Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a smažte na vysokém stupni houby, až začnou měknout, trvá to asi 5 minut. Přidejte je do omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Navrch posaďte květák, posypte ho nastrouhaným sýrem a zapečte, až se sýr rozteče. Před podáváním ho můžete ještě zakápnout lanýžovým olejem.
Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem
Zdroj: Marek Kučera
Zapečený květák s kroupami, houbami a sýrem
Zdroj:
Marek Kučera
Další výtečné recepty se sýrem najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH: