Tyčinky
- pohanková mouka 250 g
- hladká mouka 200 g
- sušené droždí 1 lžička
- černucha 1 lžíce
- sodovka 225 ml
- olivový olej 4 lžíce
- mouka (na pomoučení)
- sůl špetka
- sůl (hrubá,na posypání)
K podávání
- česnek 1 stroužek
- měkký tvaroh 200 g
- pažitka 1/2 hrsti
- sušená šunka (tenké plátky ) 200 g
Postup přípravy
- Obě mouky prosejte do mísy, promíchejte s droždím, černuchou a solí, zalijte sodovkou a olejem a uhněťte hladké těsto. Zakryjte ho v míse čistou utěrkou a nechte na teplém místě nakynout, zhruba 20–30 minut.
- Z vykynutého těsta odkrajujte stejně velké kousky a vyvalujte je na pomoučené ploše na tyčinky dlouhé 20 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vodou a posypte hrubou solí. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti tyčinek. Upečené tyčinky vyjměte a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte tvarohový dip. Česnek oloupejte a prolisujte do tvarohu, pažitku nasekejte najemno a vmíchejte do tvarohu s česnekem.
- Pohankové tyčinky podávejte s tvarohovým dipem a plátky šunky.
Pohankové tyčinky s tvarohem a sušenou šunkou Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně