Zdeněk Pohlreich

Pohankové tyčinky s tvarohem a sušenou šunkou

Moje hodnocení
13x

Slané křupavé tyčky jsou nejvítanějšími hosty party. Upečte je doma a nemusíte mít výčitky svědomí z množství přidaných éček. Pohanková mouka jim dodá zemitost, černucha neboli černý kmín příjemnou ostrost. Používá se zejména v indické a blízkovýchodní kuchyni jako koření místo cibule či pepře. Tvarohový dip působí jako balzám. 

4 porce
90 minut

Tyčinky

  • pohanková mouka 250 g
  • hladká mouka 200 g
  • sušené droždí 1 lžička
  • černucha 1 lžíce
  • špetka soli
  • sodovka 225 ml
  • olivový olej 4 lžíce
  • hrubá sůl na posypání
  • mouka na pomoučení

K podávání

  • česnek 1 stroužek
  • měkký tvaroh 200 g
  • pažitka 1/2 hrsti
  • tenké plátky sušené šunky 200 g

Postup přípravy

  1. Obě mouky prosejte do mísy, promíchejte s droždím, černuchou a solí, zalijte sodovkou a olejem a uhněťte hladké těsto. Zakryjte ho v míse čistou utěrkou a nechte na teplém místě nakynout, zhruba 20–30 minut.
  2. Z vykynutého těsta odkrajujte stejně velké kousky a vyvalujte je na pomoučené ploše na tyčinky dlouhé 20 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vodou a posypte hrubou solí. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 minut dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti tyčinek. Upečené tyčinky vyjměte a nechte zchladnout.
  3. Mezitím připravte tvarohový dip. Česnek oloupejte a prolisujte do tvarohu, pažitku nasekejte najemno a vmíchejte do tvarohu s česnekem.
  4. Pohankové tyčinky podávejte s tvarohovým dipem a plátky šunky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty