Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ukrajinská bramborová polévka s houbami a pohankou
Tak tohle je přímo esence pořádné lidové stravy a také něco, co by dostalo všechny body za zdravé jídlo. Je to trochu jiná bramboračka, než jsme zvyklí, ale tím lépe. Rozšiřme si obzory.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Vývar:
Polévka:
- velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky 2 ks
- pohanka 100 g
- slunečnicový olej, nejlépe za studena lisovaný 1,5 lžíce
- cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
- mrkev, oškrábaná a nahrubo nastrouhaná 1 ks
- máslo 20 g
- lesní houby, očištěné a nakrájené na plátky 50 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana a nasucho opečený žitný chléb, případně čerstvý kopr k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Namočené houby přeceďte přes jemné sítko, abyste je zbavili usazeného písku a případných nečistot, a čistou tekutinu uchovejte. Houby, tekutinu a celou cibuli zalijte v hrnci 2,5 litry studené vody, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte 15 minut. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte brambory a pohanku a vařte ještě 15 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvi 1 lžíci oleje a na středně nízkém stupni smažte cibuli 5 minut. Přidejte mrkev a smažte dalších 5 minut za častého promíchávání.
- Cibuli s mrkví přidejte do polévky. V pánvi rozehřejte máslo na středně vysokém stupni a přidejte zbylý slunečnicový olej. Vsypte houby a smažte je 5 až 7 minut dozlatova, pak je přidejte do polévky.
- Polévku podávejte případně posypanou koprem, se zakysanou smetanou a opečeným chlebem.