Ukrajinská bramborová polévka s houbami a pohankou

Moje hodnocení
4x

Tak tohle je přímo esence pořádné lidové stravy a také něco, co by dostalo všechny body za zdravé jídlo. Je to trochu jiná bramboračka, než jsme zvyklí, ale tím lépe. Rozšiřme si obzory.

4 porce
30 minut
ukrajinská

Vývar

  • sušené houby, nejlépe hříbky, předem namočené 50 g
  • cibule, oloupaná, ale v celku 1 ks
  • bobkový list 1 ks

Polévka

  • velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky 2 ks
  • pohanka 100 g
  • slunečnicový olej, nejlépe za studena lisovaný 1,5 lžíce
  • cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
  • mrkev, oškrábaná a nahrubo nastrouhaná 1 ks
  • máslo 20 g
  • lesní houby, očištěné a nakrájené na plátky 50 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • zakysaná smetana a nasucho opečený žitný chléb, případně čerstvý kopr k podávání

Postup přípravy

  1. Namočené houby přeceďte přes jemné sítko, abyste je zbavili usazeného písku a případných nečistot, a čistou tekutinu uchovejte. Houby, tekutinu a celou cibuli zalijte v hrnci 2,5 litry studené vody, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte 15 minut. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte brambory a pohanku a vařte ještě 15 minut.
  2. Mezitím rozehřejte v pánvi 1 lžíci oleje a na středně nízkém stupni smažte cibuli 5 minut. Přidejte mrkev a smažte dalších 5 minut za častého promíchávání.
  3. Cibuli s mrkví přidejte do polévky. V pánvi rozehřejte máslo na středně vysokém stupni a přidejte zbylý slunečnicový olej. Vsypte houby a smažte je 5 až 7 minut dozlatova, pak je přidejte do polévky.
  4. Polévku podávejte případně posypanou koprem, se zakysanou smetanou a opečeným chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty