Vývar
- houby (sušené, nejlépe hříbky, předem namočené) 50 g
- cibule (oloupaná, ale v celku) 1 ks
- bobkový list 1 ks
Polévka
- brambory (velké, oloupané a nakrájené na kostičky) 2 ks
- pohanka 100 g
- slunečnicový olej (nejlépe za studena lisovaný) 1,5 lžíce
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- mrkev (oškrábaná a nahrubo nastrouhaná) 1 ks
- máslo 20 g
- houby (lesní, očištěné a nakrájené na plátky) 50 g
- zakysaná smetana (a nasucho opečený žitný chléb, případně čerstvý kopr k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Namočené houby přeceďte přes jemné sítko, abyste je zbavili usazeného písku a případných nečistot, a čistou tekutinu uchovejte. Houby, tekutinu a celou cibuli zalijte v hrnci 2,5 litry studené vody, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte 15 minut. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte brambory a pohanku a vařte ještě 15 minut.
- Mezitím rozehřejte v pánvi 1 lžíci oleje a na středně nízkém stupni smažte cibuli 5 minut. Přidejte mrkev a smažte dalších 5 minut za častého promíchávání.
- Cibuli s mrkví přidejte do polévky. V pánvi rozehřejte máslo na středně vysokém stupni a přidejte zbylý slunečnicový olej. Vsypte houby a smažte je 5 až 7 minut dozlatova, pak je přidejte do polévky.
- Polévku podávejte případně posypanou koprem, se zakysanou smetanou a opečeným chlebem.
Ukrajinská bramborová polévka s houbami a pohankou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD