Kaše
- jáhly 100 g
- voda 300 ml
- třtinový cukr 2 lžíce
- mletý kardamom 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
- kokosové mléko 100 ml
- dýňová semínka 1 hrst
Hrušky
- hruška 3 ks
- suché červené víno (ideálně ovocnější, například merlot) 500 ml
- cukr krystal 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- celá skořice 1 svitek
- hřebíček 4 ks
- badyán 1 hvězdička
Postup přípravy
- Jáhly nejdříve spařte horkou vodou, čímž odstraníte jejich nahořklou chuť. Sceďte je, zalijte 300 ml vody a vařte v rendlíku přibližně 15 minut doměkka.
- Mezitím oloupejte hrušky, překrojte je napůl a zbavte je jádřinců. Vyrovnejte je do rendlíku a zalijte vínem tak, aby byly ponořené. Přidejte cukr, bobkový list, skořici, hřebíček a badyán. Vařte je přikryté 20 minut na mírném stupni doměkka, snadno byste je měli propíchnout špičkou nože. Délka vaření však záleží na typu a zralosti hrušek.
- K měkkým jáhlám přidejte cukr, mletý kardamom, skořici a muškátový oříšek. Zalijte kokosovým mlékem a povařte ještě 6 minut.
- Dýňová semínka opražte nasucho na pánvi 3 minuty, pak je přesypte do misky, aby se dále nepekly.
- Hrušky vyjměte a nakrájejte na 5mm plátky. Teplou kaši rozdělte do misek a ozdobte ji plátky hrušek a opraženými dýňovými semínky.
Vyzkoušejte také jednoduchý hruškový závin podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hruškový závin
![Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty](https://cdn.administrace.tv/2022/08/06/small_169/ab37ec5ab7742cbd16a5ce903f6cbacc.jpg)