Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Sladké
Sladké
Špetka Chili
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kokosové kuličky Rafaelo

Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Bramborový salát
Bramborový salát
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou podle Chili Ta Thuy

Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou

Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou Zdroj: Špetka Chili

  • Zavřít
Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou

Kořeněná jáhlová kaše s pošírovanou hruškou Zdroj: Špetka Chili

Moje hodnocení
10x

Jáhlová kaše se po staletí podávala při štědrovečerní večeři jako jedno z obřadních jídel pro zachování úrody, hojnosti a zdraví. Povařte jáhly v kokosovém mléce s kardamomem a skořicí, čímž jim dodáte přirozenou sladkost, a podávejte je s pošírovanou hruškou v červeném víně. Slavnostní, a přesto tradiční, dezert par excellence, který můžete podávat po celý rok.

3 porce
45 minut
Seznam.cz banner

Kaše

  • jáhly 100 g
  • voda 300 ml
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • mletý kardamom 1/2 lžičky
  • mletá skořice 1 lžička
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • kokosové mléko 100 ml
  • dýňová semínka 1 hrst

Hrušky

  • hruška 3 ks
  • suché červené víno (ideálně ovocnější, například merlot) 500 ml
  • cukr krystal 2 lžíce
  • bobkový list 2 ks
  • celá skořice 1 svitek
  • hřebíček 4 ks
  • badyán 1 hvězdička

Karamelový trifle s pečenými hruškami a sněhovými pusinkami Sladké

Karamelový trifle s pečenými hruškami a sněhovými pusinkami

13
Pečené hrušky s vanilkovou zmrzlinou – dokonalý slavnostní dezert, který zvládnete i na poslední chvíli Sladké

Pečené hrušky s vanilkovou zmrzlinou – dokonalý slavnostní dezert, který zvládnete i na poslední chvíli

20
Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

24
Hřejivá ovesná kaše s jablkem a hruškou Sladké

Hřejivá ovesná kaše s jablkem a hruškou

24
Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky Sladké

Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky

20
Pečené hrušky s vanilkovým skyrem a ořechy Recepty

Pečené hrušky s vanilkovým skyrem a ořechy

23
Hrušky pečené v červeném víně s voňavým kořením Recepty

Hrušky pečené v červeném víně s voňavým kořením

23
Pusinky s pošírovanou hruškou Recepty

Pusinky s pošírovanou hruškou

28

Postup přípravy

  1. Jáhly nejdříve spařte horkou vodou, čímž odstraníte jejich nahořklou chuť. Sceďte je, zalijte 300 ml vody a vařte v rendlíku přibližně 15 minut doměkka.
  2. Mezitím oloupejte hrušky, překrojte je napůl a zbavte je jádřinců. Vyrovnejte je do rendlíku a zalijte vínem tak, aby byly ponořené. Přidejte cukr, bobkový list, skořici, hřebíček a badyán. Vařte je přikryté 20 minut na mírném stupni doměkka, snadno byste je měli propíchnout špičkou nože. Délka vaření však záleží na typu a zralosti hrušek.
  3. K měkkým jáhlám přidejte cukr, mletý kardamom, skořici a muškátový oříšek. Zalijte kokosovým mlékem a povařte ještě 6 minut.
  4. Dýňová semínka opražte nasucho na pánvi 3 minuty, pak je přesypte do misky, aby se dále nepekly.
  5. Hrušky vyjměte a nakrájejte na 5mm plátky. Teplou kaši rozdělte do misek a ozdobte ji plátky hrušek a opraženými dýňovými semínky.

Vyzkoušejte také jednoduchý hruškový závin podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hruškový závin

Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty

Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty

Špetka Chili

Zdroj receptu

Špetka Chili

Chili Ta Thuy Špetka Chili

Známou blogerku a účastnici mnoho reality show, včetně té o vaření, nejspíš znáte. Narodila se v Česku vietnamským rodičům a ráda veřejnosti předkládá svůj pohled na oba světy. Miluje vaření a své oblíbené asijské recepty sepsala do kuchařky Špetka Chili. Do této rozšířené reedice přidala deset receptů a spoustu tipů nejen z vietnamské kuchyně. Zjistíte tak, že většinu vašich oblíbených asijských jídel lze uvařit docela jednoduše a mnoho českých jídel lze přidáním asijských surovin povýšit na nový gurmánský zážitek. Jak říká Chili: „Vaření je 95 % nadšení a 5 % čtení receptů.“ Tak pojďte na to!

Vydalo nakladatelství MOTTO.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky víno cukr hruška skořice badyán jáhly kokosové mléko Chili Ta Thuy

Návrhy pro vás

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou Ryby a mořské plody

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami Předkrmy a chuťovky

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu Sladké

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Sladké

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita


Přečtěte si také

Ryby a mořské plody
Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Prostřeno!
Prostřeno: Chlebíčky s domácí vekou a pařížským salátem

Prostřeno: Chlebíčky s domácí vekou a pařížským salátem

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar s knedlíčky drobením

Prostřeno: Kuřecí vývar s knedlíčky drobením

Prostřeno!
Prostřeno: Telecí líčka na víně s bramborovou kaší

Prostřeno: Telecí líčka na víně s bramborovou kaší

Prostřeno!
Prostřeno: Cheesecake s meruňkovým přelivem

Prostřeno: Cheesecake s meruňkovým přelivem

Novinky
Pěstební ponk Urbalive: nový prostor pro pěstování, vaření i domácí soběstačnost

Pěstební ponk Urbalive: nový prostor pro pěstování, vaření i domácí soběstačnost

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Sladké
Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera Sladké

Křehké kremrole z listového těsta s borůvkovým sněhem podle Marka Fichtnera

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem Sladké

Ořechové slzičky – křehké cukroví s čokoládou a nadýchaným krémem

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

CNN: Trumpovo ponižování Evropy? Dar z nebes pro Putina, který připomíná únorový šok V Anglii objevili novou variantu opičích neštovic. Riziko přenosu se pojí s nevázaným sexem Kolář: Turek se uzdraví, hned jak bude jmenována vláda. Pak přijde válka s Pavlem

prima-zeny

Petr Švancara prozradil, jak zvládá rok bez alkoholu: Je mi smutno, ale doporučuju Jitka a Kateřina Bártů o vtipných momentech z natáčení: Skutečnými skalpely se herci pořezali Pohřeb Patrika Hezuckého bude uzavřený. Pro fanoušky ale budou velkoplošné obrazovky

prima-zoom

630 milionů za diamantové vejce Geniálně ukrytá zpráva rozpoutala tajné povstání. To však skončilo napíchnutím na kůl a useknutím hlavy Nejmodernější válečná loď USA se umí perfektně schovat. Potom vytasí svůj ničivý arzenál

prima-fresh

Pěstební ponk Urbalive: nový prostor pro pěstování, vaření i domácí soběstačnost Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami Rumové perníčky s mandlemi a perníkovým kořením – cukroví, které voní i po medu

prima-cool

Pán prstenů dostane nového Aragorna? Co to mělo bejt? Russell Crowe zkritizoval Gladiátora 2, s jeho postřehy možná budete souhlasit Bude v dalších epizodách Vetřelce i Predátor? Tvůrce seriálu se nebál odpovědět

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Betlém je nejstarší symbol Vánoc. Co činí naše jesličky jedinečnými? Proč pečeme na Vánoce vánočku? Historie a tradice oblíbeného pečiva Dům z filmu Sám doma: Jak dnes vypadá ikonické schodiště?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.