Suroviny
- celozrnná špaldová mouka (jemně mletá, např. Probio) 200 g
- špaldová hladká mouka (např. Probio) 100 g
- jedlá soda 1/2 lžičky (3 g)
- sůl 1 velká špetka
- bílý jogurt (s obsahem tuku 3,5 - 4 %) 200 g
- vejce 1 ks
- ocet 1 lžička
- směs semínek (na obalení - sezamová, lněná, slunečnicová, mák...)
Postup přípravy
- Obě mouky promíchejte v misce spolu se sodou a solí. Ve vedlejší misce prošlehejte jogurt s vejcem. Nakonec vmíchejte ocet. Jogurtovou směs vlijte k moučné směsi a zpracujte těsto. Bude trochu lepivé, ale bude tvárné.
- Do misky vsypte různé druhy semínek, které máte rádi. Těsto rozdělte na 4, popřípadě 5 stejně velkých dílků. Ruce si navlhčete vodou a z kousku těsta vytvarujte bochánek. Lehce jej splácněte. Poté překlopte celou vrchní plochu do semínek a zatlačte, abyste bochánek ještě trochu zploštili a aby se semínka pěkně na těsto nalepila. Pak překlopte těsto do druhé ruky a nakonec překlopte na plech vyložený pečicím papírem.
- Žemli svrchu nařízněte žiletkou do hvězdičky. Pokračujte stejně se zbylými kousky těsta.
- Žemle pečte při 200 °C po dobu 20 minut.
Domácí kaiserky jogurtové žemle ze špaldové mouky bez kynutí Zdroj: PROBIO
Vyzkoušejte jednoduchý naan z jogurtového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE