Suroviny
- kroupy (špaldové ) 500 g
- šalotka 2 ks
- přepuštěné máslo (pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku (viz Prima tip)) 1 sklenička
- tvrdý sýr (dlouho zrající ) 50 g
- vejce 4 ks
- máslo 50 g
- bílý vinný ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIP: V receptu najdete také další zajímavou ingredienci – pastu v přepuštěném másle z medvědího česneku od firmy dobroTY z Ráje, za nimiž stojí Martina Papežíková. Lákavě zelené dochucovadlo podobné pestu se může pochlubit ziskem značky Regionální potravina v Libereckém kraji. Můžete ho použít také do salátů, těstovin, polévek, na grilované maso… zkrátka kamkoliv. Lze ho samozřejmě nahradit domácím pestem z medvědího česneku.
Postup přípravy
- Na troše másla orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte propláchnuté kroupy a nalijte 500 ml vody. Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, občas promíchejte.
- Na zastřené vejce potřebujete vodu s trochou octa. Ve vroucí vodě udělejte něžný vír, vyklepněte vajíčko a nechte 3 minuty pošírovat.
- Teplé kroupy promíchejte s pestem, na kostky nakrájeným máslem a nastrouhaným sýrem. Pro krémovou konzistenci můžete přidat trochu vody.
Špaldoto s pastou z medvědího česneku se zastřeným vejcem 2 Zdroj: Regionální potravina
Špaldoto s pastou z medvědího česneku se zastřeným vejcem 3 Zdroj: Regionální potravina