Suroviny
- cibule 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sušený tymián 1 vrchovatá lžička
- kmín 1 menší lžička
- zeleninový vývar (nebo 1 kostka zeleninového bujonu) 1,4 litru
- hlíva ústřičná 300 g
- mrkev 1 ks
- brambory 2 ks
- vločky (jahelné ) 5 lžic
- droždí (lahůdkové ) 1 lžíce
- sójová smetana (podle chuti) 150 ml
- himalájská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středním hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni za občasného míchání dozlatova.
- Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo prolisujte k cibuli. Přidejte tymián a kmín restujte 30 vteřin. Zalijte 1,4 l vody, vmíchejte bujon (nebo zalijte vývarem) a zahřívejte k varu. Hlívu operte a nakrájejte na nudličky. Mrkev a brambory oloupejte a pokrájejte. Přidejte vše do polévky, osolte a povařte 15 minut, až mrkev a brambory změknou.
- Přisypte do polévky vločky a droždí, vařte 5 minut, přiklopte pokličkou a nechte polévku dojít, trochu zhoustne.
- Zjemněte smetanou a podávejte ozdobené nadrobno nasekanou jarní cibulkou nebo petrželkou.
PRIMA TIP: Lahůdkové droždí je deaktivované droždí vyrobené z kvasinek, které obzvlášť milují cukr. Nezpůsobuje kynutí, ale pokrmy dochutí. Používá se především ve vegetariánské a veganské kuchyni k zvýraznění chuti. Prodává se sušené v prodejnách se zdravou výživou nebo v drogerii dm.
Hlívová smetanová polévka s jáhlovými vločkami 2 Zdroj: Obilovinová kuchařka