Hlívová smetanová polévka s jáhlovými vločkami

Moje hodnocení
10x

Polévka z hlívy ústřičné na způsob drštkové se v posledních letech stala velice populární. Vyzkoušejte tuto smetanovou variantu, kterou zahušťují jahelné vločky. Méně obvyklá příloha funguje skvěle a chutná úžasně. Lahůdkové droždí se postará o pikantní tón.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středním hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni za občasného míchání dozlatova.
  2. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo prolisujte k cibuli. Přidejte tymián a kmín restujte 30 vteřin. Zalijte 1,4 l vody, vmíchejte bujon (nebo zalijte vývarem) a zahřívejte k varu. Hlívu operte a nakrájejte na nudličky. Mrkev a brambory oloupejte a pokrájejte. Přidejte vše do polévky, osolte a povařte 15 minut, až mrkev a brambory změknou.
  3. Přisypte do polévky vločky a droždí, vařte 5 minut, přiklopte pokličkou a nechte polévku dojít, trochu zhoustne.
  4. Zjemněte smetanou a podávejte ozdobené nadrobno nasekanou jarní cibulkou nebo petrželkou.

PRIMA TIP: Lahůdkové droždí je deaktivované droždí vyrobené z kvasinek, které obzvlášť milují cukr. Nezpůsobuje kynutí, ale pokrmy dochutí. Používá se především ve vegetariánské a veganské kuchyni k zvýraznění chuti. Prodává se sušené v prodejnách se zdravou výživou nebo v drogerii dm.

Další zajímavé recepty s různými druhy obilovin najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty