Korpus
- celozrnná špaldová mouka (např. Pernerka) 1 a ½ hrnku
- třtinový cukr ½ hrnku
- plnotučné mléko 1 hrnek
- olej ¾ hrnku
- holandské kakao 30 g
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
Náplň
- banán 2 ks
- tvaroh 500 g (2 ks)
- tmavá čokoláda (vysokoprocentní, nakrájená na malé kousky) 100 g
- cukr 1 hrnek
- Dýňové pyré (uvařená a rozmixovaná dýně hokaido) 140 g
Postup přípravy
- Veškeré sypké suroviny na korpus promíchejte a poté vmíchejte zbylé přísady. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
- Korpus nechte úplně vychladnout a vydlabejte prostředek, nechte pouze tenké dno a okraje vysoké cca 1,5 cm. Vydlabané těsto dejte stranou.
- Na dno dortu vyskládejte na kolečka nakrájené banány. V misce smíchejte všechny ingredience na náplň a tu poté navrstvěte na banány. Nakonec náplň posypte kousky z vydlabaného korpusu.
- Dort nechte v lednici alespoň 2 hodiny uležet.
Krtkův dýňový dort z celozrnné špaldové mouky s tvarohovou náplní a banány Zdroj: Pernerka
Vyzkoušejte také výborný mechový dort podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort - jednoduchý recept na efektní moučník ze špenátu
Vyzkoušejte další recepty s dýní nasladko
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny