Suroviny
- pohanka (nejlépe mechanicky loupaná) 300 g
- mandlové mléko 400 ml
- máslo 40 g
- med
- mletá skořice
- jablka 3 ks
- hruška 3 ks
- cukr krupice
Postup přípravy
- Pohanku namočte do studené vody přes noc. Poté ji přeceďte a dejte vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžete ji nechat v celku nebo rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.
- Do kaše přidejte 20 g másla a dochuťte ji medem. Můžete dát i špetku soli.
- Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahřívejte cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhněte. Cukr dále míchejte, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamíchejte, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijte trochou vody a nechte karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidejte máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejte nakrájená jablka s hruškami.
Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.