Domácí špaldové gnocchi s ragú z mletého vepřového masa

Moje hodnocení
8x

Tento recept na gnocchi pochází od šéfkuchařky Jenn Louis z Portlandu, která těží ze svých četných cest po Itálii. Fenyklový pyl přidaný do ragú dodává tomuto pokrmu původem z Umbrie sladké aroma a chuť, jež se podobá fenyklem dochuceným klobáskám, které se prodávají v italských řeznictvích. Přidáním špaldové mouky do těsta docílíme gnocchi, jež jsou o trochu hutnější než ty klasické, které se připravují z normální mouky.

4 porce
90 minut
italská

Ragú

Gnocchi

Postup přípravy

  1. Nejdříve připravte ragú. V hrnci na středním až vysokém plamenu rozehřejte olej. Přidejte vepřové a slaninu a 4–5 minut restujte dohněda. Přidejte vločky chilli, fenyklový pyl a česnek a restujte 2–3 minuty, dokud česnek nezezlátne. Přimíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty. Přilijte víno a vařte cca 30 vteřin, dokud se neodpaří. Přilijte 4 šálky vývaru a osolte, načež přiveďte k varu. Plotýnku stáhněte na střední plamen a zvolna vařte cca 1 hodinu, dokud tekutina nezhoustne.
  2. Připravte gnocchi. Do hrnce s vroucí vodou vložte brambory. Plamen stáhněte na střední až velký a zvolna vařte 25–30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté vodu slijte. Když brambory vychladnou natolik, že s nimi můžete manipulovat, oloupejte je a mačkadlem na brambory je rozmačkejte do mísy. Přidejte oba druhy mouky, parmazán a vejce a rukama míchejte, dokud se nevytvoří měkké těsto. To pak přendejte na moukou lehce posypaný povrch a hněťte dohladka. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 30 minut v klidu při pokojové teplotě.
  3. Nyní těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé rukama uválejte cca 1–1,5 cm silný váleček. Ten pak příčně nakrájejte na 2,5 cm velké gnocchi, které následně přendejte na pečicí plech, který jste si předtím vystlali pečicím papírem a zlehka posypali semolinovou moukou. Gnocchi mějte na plechu oddělené, aby se nepřilepily k sobě.
  4. Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte všechny gnocchi najednou cca 2–3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Děrovanou kuchyňskou lžící je poté přendejte na pečicím papírem pokrytý plech. Udržujte teplé.
  5. Ragú dejte zpět na střední plamen. Přilijte zbývající vývar a přidejte máslo. Zvolna vařte 6–8 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte hotové gnocchi a parmazán a vařte 1–2 minuty, dokud se pokrm správně neprohřeje. Gnocchi s omáčkou rozdělte do jednotlivých servírovacích misek. Ozdobte parmazánem a petrželovou natí.

PRIMA TIP: Fenyklový pyl je u nás trochu netradiční ingrediencí, i když na internetu ho sehnat lze. Případně ho nahraďte rozdrcenými fenyklovými semínky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Saveur

Saveur

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!


Přečtěte si také

Recepty