Suroviny
- pohanková lámanka (Bio Probio) 300 g
- kukuřičná strouhanka
- bílé kysané zelí 200 g
- olivový olej
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- vejce 2 ks
- majoránka 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pohanka patří k cenným zdrojům vlákniny, je přirozeně bezlepková a ukrývá v sobě nejen spoustu cenných minerálů a vitamínů, např. draslík, fosfor, vápník, železo, měď mangan, zinek, vitamíny skupiny B, cholin, rutin a tokoferol (E), ale také nenasycené mastné kyseliny a vysoký obsah rutinu. Ten má velmi prospěšné účinky na cévy, kterým vrací pružnost.
Postup přípravy
- Pohanku připravte podle návodu na obalu a nechte vychladnout. V míse smíchejte vychladlou pohanku lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo ještě lépe orestovanou) cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené zelí, osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a přisypte strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto.
- Z něj můžete vytvarovat šišku na sekanou nebo formovat malé karbanátky, které před smažením ještě obalte ve strouhance. Šišku na sekanou dejte do pekáče, podlijte 1,5 dcl vody, polijte olivovým olejem a upečte dozlatova, trvá to cca 45 minut.
- Servírujte s vařenými bramborami a kysaným zelím. Sekaná je výborná i s rajskou omáčkou a knedlíkem.
Pohanková sekaná s kysaným zelím Zdroj: archiv Probio.cz