Suroviny
- cuketa 600 g
- cibule 3 ks
- brambory 200 g
- přepuštěné máslo 3 lžíce
- mořská sůl 2 lžičky
- jáhly 50 g
- voda 1,5 litru
- pepř 3 kuličky
- ocet (ume) 2–3 lžíce
- kopr 1 velká hrst
- přepuštěné máslo 1 lžička
- smetana 100 ml
- vejce natvrdo 4 ks
Pokud použijete jen olej, rostlinnou smetanu a místo vejce opečené marinované tofu, s klidem na oběd pozvěte i vegany.
Postup přípravy
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy. V hrnci rozehřejte máslo a pomalu ji na mírném stupni opékejte, zhruba 5–10 minut. Zlehka solte, vsypte jáhly a za stálého míchání je mírně osmahněte.
- Zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte 15–20 minut doměkka. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem na hladký krém a propasírujte přes síto, až je polévka úplně jemná. Pokud máte super výkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.
- Jemný zeleninovo-jahelný krém dochuťte umeoctem, nasekaným koprem, lžičkou másla či ghí a podle chuti smetanou. Dolaďte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Servírujte s vejcem uvařeným natvrdo nebo kostičkami opečeného marinovaného tofu.