Pohanka s brynzou a smaženým celerem podle Hanky Zemanové

Moje hodnocení
4x

Syté jídlo z pohanky je inspirované tradičním receptem na brynzové halušky. Vypečenou slaninu v něm doprovází dokřupava orestovaný celer. Ale pokud slaninu vynecháte, můžete toto jídlo podávat i jako vegetariánské.

4 porce
45 minut
česká

Pohanka

Smažený celer

  • celer 1 ks (250–300 g)
  • cibule 1–2 ks (cca 150 g)
  • sádlo (nebo ghí či rostlinný olej na smažení) 2–3 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • slanina 50–100 g
  • pórek (nebo jarní cibulka, pažitka či hladkolistá petržel)

Úplně jednoduché a výborné jídlo, které se v knize Lidová strava na Valašsku nazývá „Pohančená kaša se sýrem“ a je popsané ve dvou řádcích: „Pohanku zalijeme vodou na prst vysoko, osolíme a uvaříme doměkka. Kaši rozdělíme na talíře, omastíme sádlem nebo slaninou a hustě posypeme brynzou.“ Já přidávám v receptu detailnější informace k vaření pohanky a moc dobré doplnění slaniny o smažený celer. Základem úspěchu pohankových jídel je kvalitní, za studena loupaná pohanka, která není nahořklá. Já kupuju pohankové kroupy, lámanku i pohankovou mouku na www.probio.cz. A během dvacetiletého experimentování jsem zjistila, že chutnější je pohanka předem namočená. Zlepší se tak nejen chuť, ale i její stravitelnost a využitelnost živin, říká Hanka Zemanová.

Postup přípravy

  1. Pohankové kroupy několikrát propláchněte a v hrnci se silnějším dnem je zalijte 1 a ¼ litrem vody. Nechte je namočené přes noc a ráno je uvařte ve stejné vodě tak, jako vaříte rýži, tedy bez míchání a na mírném plameni. Pohanku vařte se špetkou soli cca 10–15 minut a po vypnutí plotýnky je nechte ještě chvíli bobtnat pod pokličkou. Můžete je vařit i bez máčení, ale pokud si to předem plánujete, tak jim alespoň 5–7 hodin ve vodě dopřejte. Z hlediska stravitelnosti i chuti je to lepší.
  2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky cibuli, celer, a pokud nevaříte vagetariánskou verzi, tak i kousek slaniny. Ve woku rozehřejte 50 g sádla, ghíčka nebo oleje, na kterém pomalu smažte osolenou cibulku a celer. Trvá to 15–20 minut. Na posledních 5 minut přidejte malé kostičky slaniny a společně dál restujte dokřupava.
  3. Do horké pohanky vmíchejte polovinu brynzy a část osmahnuté cibulky s celerem a slaninou. Druhou část ponechte stranou na ozdobení a dochucení jídla.
  4. Těsně před servírováním dochuťte pohanku čerstvě prolisovaným česnekem a dle potřeby dosolte.
  5. Na talíř dejte ochucenou pohanku, přelijte smaženým celerem se slaninou, posypte brynzou a hrstičkou čehokoli zeleného, co máte na zahradě. V zimě najemno nakrájejte alespoň kousek zelené části pórku nebo pažitku. Jako salát se hodí například pickles ze zelí, mrkve a cibule, do kterého zamíchejte čerstvě nastrouhanou červenou řepu a případně i jablko.
PRIMA TIP: Pokud vaříte toto jídlo ve vegetariánské verzi, zkuste smažený celer dochutit špetkou uzené mleté papriky nebo uzenou solí, která dodá specifickou chuť.

Recept je redakčně upravený, autorskou verzi najdete v knize Rytmus roku s Hankou Zemanovou.

Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rytmus roku

Hanka Zemanová Rytmus roku

Nejkrásnější, nejvýpravnější a dlouho očekávaná kniha Hanky Zemanové, autorky bestsellerů o zdravém jídle a životě v souladu s přírodou, je bez nadsázky kniha nejen pro celý rok, ale i pro celý život.

Po úspěšné Biokuchařce a BioAbecedáři přichází Hanka Zemanová s celoročním průvodcem, v němž se dozvíte, jak nás příroda svými sezónními a lokálními dary každý měsíc posiluje a léčí.

Kniha nabízí mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaje, výživná jídla a elixíry z darů naší přírody. Hanka Zemanová na knize slupracovala se třemi lékařkami zaměřenými na středoevropské léčivé jídlo a byliny, tradiční čínskou medicínu, ájurvédu a antroposofii.

www.hankazemanova.cz

www.smartpress.cz


Přečtěte si také

Recepty