Smažený celer
Úplně jednoduché a výborné jídlo, které se v knize Lidová strava na Valašsku nazývá „Pohančená kaša se sýrem“ a je popsané ve dvou řádcích: „Pohanku zalijeme vodou na prst vysoko, osolíme a uvaříme doměkka. Kaši rozdělíme na talíře, omastíme sádlem nebo slaninou a hustě posypeme brynzou.“ Já přidávám v receptu detailnější informace k vaření pohanky a moc dobré doplnění slaniny o smažený celer. Základem úspěchu pohankových jídel je kvalitní, za studena loupaná pohanka, která není nahořklá. Já kupuju pohankové kroupy, lámanku i pohankovou mouku na www.probio.cz. A během dvacetiletého experimentování jsem zjistila, že chutnější je pohanka předem namočená. Zlepší se tak nejen chuť, ale i její stravitelnost a využitelnost živin, říká Hanka Zemanová.
Postup přípravy
- Pohankové kroupy několikrát propláchněte a v hrnci se silnějším dnem je zalijte 1 a ¼ litrem vody. Nechte je namočené přes noc a ráno je uvařte ve stejné vodě tak, jako vaříte rýži, tedy bez míchání a na mírném plameni. Pohanku vařte se špetkou soli cca 10–15 minut a po vypnutí plotýnky je nechte ještě chvíli bobtnat pod pokličkou. Můžete je vařit i bez máčení, ale pokud si to předem plánujete, tak jim alespoň 5–7 hodin ve vodě dopřejte. Z hlediska stravitelnosti i chuti je to lepší.
- Mezitím nakrájejte na malé kostičky cibuli, celer, a pokud nevaříte vagetariánskou verzi, tak i kousek slaniny. Ve woku rozehřejte 50 g sádla, ghíčka nebo oleje, na kterém pomalu smažte osolenou cibulku a celer. Trvá to 15–20 minut. Na posledních 5 minut přidejte malé kostičky slaniny a společně dál restujte dokřupava.
- Do horké pohanky vmíchejte polovinu brynzy a část osmahnuté cibulky s celerem a slaninou. Druhou část ponechte stranou na ozdobení a dochucení jídla.
- Těsně před servírováním dochuťte pohanku čerstvě prolisovaným česnekem a dle potřeby dosolte.
- Na talíř dejte ochucenou pohanku, přelijte smaženým celerem se slaninou, posypte brynzou a hrstičkou čehokoli zeleného, co máte na zahradě. V zimě najemno nakrájejte alespoň kousek zelené části pórku nebo pažitku. Jako salát se hodí například pickles ze zelí, mrkve a cibule, do kterého zamíchejte čerstvě nastrouhanou červenou řepu a případně i jablko.
PRIMA TIP: Pokud vaříte toto jídlo ve vegetariánské verzi, zkuste smažený celer dochutit špetkou uzené mleté papriky nebo uzenou solí, která dodá specifickou chuť.
Recept je redakčně upravený, autorskou verzi najdete v knize Rytmus roku s Hankou Zemanovou.
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE