Josef Maršálek

Podzimní makový koláč z pohankové mouky podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
9x

Známý cukrář Josef Maršálek se s námi tentokrát podělil o recept na bezlepkový makový koláč na plech s citronovou polevou. Jednoduchá příprava a skvělá chuť tento koláč předurčuje k velmi častému rodinnému pečení!

1 porce
60 minut

Těsto

  • vejce 5 ks
  • cukr krupice 350 g
  • mletý mák 200 g
  • BIO Pernerka pohanková hladká mouka 150 g
  • smetana ke šlehání 250 g
  • olej 150 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • sůl 1/2 lžičky
  • kypřicí prášek do pečiva bez lepku 1 sáček

Poleva

  • cukr moučka 250 g
  • citronová šťáva 60g

Na ozdobu

  • sušené květy chrpy

Postup přípravy

  1. Na piškot vyšlehejte vejce a cukr do husté pěny, přidejte smetanu a olej, lehce vmíchejte zbylé ingredience.
  2. Vylijte do vyššího plechu vymazaného olejem a vysypaného moukou. Dobře rozetřete a pečte při 170 °C asi 25–30 minut.
  3. Na ještě vlažný piškot rozetřete polevu, kterou připravte důkladným vymícháním cukru a šťávy.
  4. Posypte květy chrpy a nechte vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty