Těsto
- vejce 5 ks
- cukr krupice 350 g
- mletý mák 200 g
- pohanková mouka (BIO Pernerka,hladká ) 150 g
- smetana ke šlehání 250 g
- olej 150 g
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Poleva
- moučkový cukr 250 g
- citronová šťáva 60g
Na ozdobu
- jedlé květy (sušené květy chrpy)
Postup přípravy
- Na piškot vyšlehejte vejce a cukr do husté pěny, přidejte smetanu a olej, lehce vmíchejte zbylé ingredience.
- Vylijte do vyššího plechu vymazaného olejem a vysypaného moukou. Dobře rozetřete a pečte při 170 °C asi 25–30 minut.
- Na ještě vlažný piškot rozetřete polevu, kterou připravte důkladným vymícháním cukru a šťávy.
- Posypte květy chrpy a nechte vychladnout.
Podzimní makový koláč z pohankové mouky podle Josefa Maršálka Zdroj: archiv Josef Maršálek