Suroviny
- dýně Hokkaidó 1 ks
- uvařené jáhly (tj. cca 150 g jáhel v suchém stavu) 500–600 g
- pickles nebo kysané zelí 200 g
- červená cibule 3 ks
- bio olivový olej 100 ml
- máslo, ghí nebo domácí sádlo 2 lžíce
- Sůl 3 lžičky
- parmazán nebo tvrdý ovčí sýr, lze použít i kozí sýr 200 g
- vlašské ořechy 1 hrst
Postup přípravy
- Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky.
- Dýni uvařte s trošičkou soli doměkka na páře nebo dejte cca 1–2 cm vody na dno většího hrnce a kousky dýně navrstvěte v hrnci a přiklopte těžkou poklicí. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, když tak ji po troškách dolijte. (Nevařte ale dýni ve vodě, aby nebyla vodnatá.) V pařáku je to snadnější. Vaření dýně trvá cca 20–30 minut.
- Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a restujte ji na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka. Smažte na velmi mírném ohni. Trvá to 10–15 minut. Sundejte z ohně a osmaženou cibuli i s olejem přidejte do uvařených jáhel, k tomu na jemnější kousky pickles či kysané zelí, 1/2 nastrouhaného sýru, 1/2 ořechů a uvařenou dýni i se slupkou.
- Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě dochuťte olivovým olejem.
- Dejte do vymaštěné zapékací misky a nahoře vše posypte zbytkem sýra. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Nakonec 5 minut před dokončením posypte ořechy a nechte zapéct pod grilem. Servírujte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem.