Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou

5 porcí
do 1,5 hodiny
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou Autor: BioAbecedář Hanky Zemanové
Máte chuť na něco opravdu zdravého, výživného a dobrého? Potom je tento recept na zapečenou dýni s jáhlami a zeleninou ten pravý.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky.
  2. Dýni uvařte s trošičkou soli doměkka na páře nebo dejte cca 1–2 cm vody na dno většího hrnce a kousky dýně navrstvěte v hrnci a přiklopte těžkou poklicí. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, když tak ji po troškách dolijte. (Nevařte ale dýni ve vodě, aby nebyla vodnatá.) V pařáku je to snadnější. Vaření dýně trvá cca 20–30 minut.
  3. Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a restujte ji na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka. Smažte na velmi mírném ohni. Trvá to 10–15 minut. Sundejte z ohně a osmaženou cibuli i s olejem přidejte do uvařených jáhel, k tomu na jemnější kousky pickles či kysané zelí, 1/2 nastrouhaného sýru, 1/2 ořechů a uvařenou dýni i se slupkou.
  4. Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě dochuťte olivovým olejem.
  5. Dejte do vymaštěné zapékací misky a nahoře vše posypte zbytkem sýra. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Nakonec 5 minut před dokončením posypte ořechy a nechte zapéct pod grilem. Servírujte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem.
Reklama

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou Foto:

Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou                 Foto: Bioabecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama