Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové
Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové
Moje hodnocení
24x
Máte chuť na něco opravdu zdravého, výživného a dobrého? Potom je tento recept na zapečenou dýni s jáhlami a zeleninou ten pravý.
5 porcí
90 minut
Suroviny
dýně Hokkaidó
1 ks
uvařené jáhly (tj. cca 150 g jáhel v suchém stavu)
500–600 g
pickles nebo kysané zelí
200 g
červená cibule
3 ks
bio olivový olej
100 ml
máslo, ghí nebo domácí sádlo
2 lžíce
Sůl
3 lžičky
parmazán nebo tvrdý ovčí sýr, lze použít i kozí sýr
200 g
vlašské ořechy
1 hrst
Postup přípravy
Kartáčkem omyjte dýni, vydlabejte semena a dužinu pokrájejte na menší kousky.
Dýni uvařte s trošičkou soli doměkka na páře nebo dejte cca 1–2 cm vody na dno většího hrnce a kousky dýně navrstvěte v hrnci a přiklopte těžkou poklicí. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, když tak ji po troškách dolijte. (Nevařte ale dýni ve vodě, aby nebyla vodnatá.) V pařáku je to snadnější. Vaření dýně trvá cca 20–30 minut.
Mezitím nakrájejte cibuli na velké půlměsíce a restujte ji na oleji se sádlem nebo s máslem a se solí doměkka. Smažte na velmi mírném ohni. Trvá to 10–15 minut. Sundejte z ohně a osmaženou cibuli i s olejem přidejte do uvařených jáhel, k tomu na jemnější kousky pickles či kysané zelí, 1/2 nastrouhaného sýru, 1/2 ořechů a uvařenou dýni i se slupkou.
Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Podle chuti směs dosolte, popřípadě dochuťte olivovým olejem.
Dejte do vymaštěné zapékací misky a nahoře vše posypte zbytkem sýra. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Nakonec 5 minut před dokončením posypte ořechy a nechte zapéct pod grilem. Servírujte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem.