Maso
- krůtí maso (řízky) 600 g
- petržel 4 ks
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- česnek 2 stroužky
- cibule (velká ) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- tymián (čerstvý) 4 snítky
- rozmarýn (čerstvý ) 3 snítky
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 1 ks
- rýžová mouka 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso zbavte blan a šlach a nakrájejte ho na 3cm kostky. Petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíky, celer na 1cm kostičky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- V kastrolu rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji za občasného míchání asi 2 minuty, až zesklovatí. Přisypte česnek, restujte 30 vteřin, přidejte všechnu zeleninu, odrhnuté bylinky a koření a opékejte za občasného míchání 2 minuty. Osolte, opepřete, zalijte vodou, aby bylo vše lehce ponořené, přiklopte a duste 20 minut pod pokličkou.
- Mezitím uvařte přílohu. Rýži propláchněte, jáhly spařte vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka, zhruba 20 minut.
- Rýžovou mouku rozmíchejte ve 2 lžících vody, vlijte ji do měkkého ragú a povařte 5 minut. Hotové ragú podávejte s rýží s jáhlami.
PRIMA TIP: Jáhly vypadají jako kuskus, ale jsou to loupaná semínka prosa. Lze je upravovat nasladko i naslano, podávají se jako příloha, zapékají s ovocem, ořechy a rozinkami na typický jahelník, používají se i na zahuštění polévek.
Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku