Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami
Suroviny (4–6 porce)
Maso:
- krůtí stehenní řízky 600 g
- petržel 4 ks
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- česnek 2 stroužky
- velká cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- čerstvý tymián 4 snítky
- čerstvý rozmarýn 3 snítky
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 1 ks
- rýžová mouka 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Maso zbavte blan a šlach a nakrájejte ho na 3cm kostky. Petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíky, celer na 1cm kostičky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- V kastrolu rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji za občasného míchání asi 2 minuty, až zesklovatí. Přisypte česnek, restujte 30 vteřin, přidejte všechnu zeleninu, odrhnuté bylinky a koření a opékejte za občasného míchání 2 minuty. Osolte, opepřete, zalijte vodou, aby bylo vše lehce ponořené, přiklopte a duste 20 minut pod pokličkou.
- Mezitím uvařte přílohu. Rýži propláchněte, jáhly spařte vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka, zhruba 20 minut.
- Rýžovou mouku rozmíchejte ve 2 lžících vody, vlijte ji do měkkého ragú a povařte 5 minut. Hotové ragú podávejte s rýží s jáhlami.
PRIMA TIP: Jáhly vypadají jako kuskus, ale jsou to loupaná semínka prosa. Lze je upravovat nasladko i naslano, podávají se jako příloha, zapékají s ovocem, ořechy a rozinkami na typický jahelník, používají se i na zahuštění polévek.
Kuchařka pro moderní babičku
Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.
Vydalo nakladatelství Došel karamel.