Kateřina Bednářová

Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami

Moje hodnocení
4x

S trochou nadsázky by se dalo říct, že s jáhlami přichází dobrá nálada. Obsahují totiž poměrně velký podíl vitaminů skupiny B, které mají na starosti správné fungování nervové soustavy. Pokud chcete zkusit něco nového a nenápadně doplnit stravu o nutričně bohaté suroviny, aby to nikdo nepoznal, je tento recept naprosto ideální. Zeleninový guláš z lehkého krůtího masa si o podobně odlehčenou přílohu doslova říká. Jáhly jsou bezlepkové, snadno stravitelné a díky vláknině i velmi syté.

4 porce
60 minut

Maso

  • krůtí stehenní řízky 600 g
  • petržel 4 ks
  • mrkev 4 ks
  • řapíkatý celer 3 řapíky
  • česnek 2 stroužky
  • velká cibule 1 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • čerstvý tymián 4 snítky
  • čerstvý rozmarýn 3 snítky
  • nové koření 2 kuličky
  • bobkový list 1 ks
  • rýžová mouka 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Příloha

  • rýže 150 g
  • jáhly 150 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Maso zbavte blan a šlach a nakrájejte ho na 3cm kostky. Petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíky, celer na 1cm kostičky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji za občasného míchání asi 2 minuty, až zesklovatí. Přisypte česnek, restujte 30 vteřin, přidejte všechnu zeleninu, odrhnuté bylinky a koření a opékejte za občasného míchání 2 minuty. Osolte, opepřete, zalijte vodou, aby bylo vše lehce ponořené, přiklopte a duste 20 minut pod pokličkou.
  3. Mezitím uvařte přílohu. Rýži propláchněte, jáhly spařte vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka, zhruba 20 minut.
  4. Rýžovou mouku rozmíchejte ve 2 lžících vody, vlijte ji do měkkého ragú a povařte 5 minut. Hotové ragú podávejte s rýží s jáhlami.

PRIMA TIP: Jáhly vypadají jako kuskus, ale jsou to loupaná semínka prosa. Lze je upravovat nasladko i naslano, podávají se jako příloha, zapékají s ovocem, ořechy a rozinkami na typický jahelník, používají se i na zahuštění polévek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bednářová

Došel karamel Kateřina Bednářová

Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty