Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami
Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku
Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami
Zdroj:
Kuchařka pro moderní babičku
S trochou nadsázky by se dalo říct, že s jáhlami přichází dobrá nálada. Obsahují totiž poměrně velký podíl vitaminů skupiny B, které mají na starosti správné fungování nervové soustavy. Pokud chcete zkusit něco nového a nenápadně doplnit stravu o nutričně bohaté suroviny, aby to nikdo nepoznal, je tento recept naprosto ideální. Zeleninový guláš z lehkého krůtího masa si o podobně odlehčenou přílohu doslova říká. Jáhly jsou bezlepkové, snadno stravitelné a díky vláknině i velmi syté.
Postup přípravy
-
Maso zbavte blan a šlach a nakrájejte ho na 3cm kostky. Petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíky, celer na 1cm kostičky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
-
V kastrolu rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte ji za občasného míchání asi 2 minuty, až zesklovatí. Přisypte česnek, restujte 30 vteřin, přidejte všechnu zeleninu, odrhnuté bylinky a koření a opékejte za občasného míchání 2 minuty. Osolte, opepřete, zalijte vodou, aby bylo vše lehce ponořené, přiklopte a duste 20 minut pod pokličkou.
-
Mezitím uvařte přílohu. Rýži propláchněte, jáhly spařte vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka, zhruba 20 minut.
-
Rýžovou mouku rozmíchejte ve 2 lžících vody, vlijte ji do měkkého ragú a povařte 5 minut. Hotové ragú podávejte s rýží s jáhlami.
PRIMA TIP: Jáhly vypadají jako kuskus, ale jsou to loupaná semínka prosa. Lze je upravovat nasladko i naslano, podávají se jako příloha, zapékají s ovocem, ořechy a rozinkami na typický jahelník, používají se i na zahuštění polévek.
Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami
Zdroj: Kuchařka pro moderní babičku
Zeleninové krůtí ragú s rýží a jáhlami
Zdroj:
Kuchařka pro moderní babičku