Suroviny
- kapusta (nebo kadeřávek) 250 g
- zeleninový vývar 2 kostky
- máslo 30 g
- cibule 1 ks
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- kroupy (ječné, propláchnuté) 300 g
- piniové oříšky (opražená) 60 g
- bazalka 1 velká hrst
- čedar (nebo parmazán) 90 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Z kapusty odstraňte tuhé stonky a listy nakrájejte na tenké proužky. Nalijte 1,5 litru vařící vody do velkého hrnce, znovu uveďte do varu, vmíchejte kapustu a vařte 2–3 minuty. Sceďte zelí přes cedník do mísy, abyste zachovali vodu z vaření, a nechte je okapat. Kapustu v cedníku propláchněte studenou vodou, aby si zachovala barvu. Dejte zatím stranou a do vody, ve které se vařila kapusta, přidejte kostky zeleninového vývaru.
- Ve větším hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte česnek a cibuli a na středním ohni vařte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přisypte kroupy a dobře je promíchejte, aby se hezky obalily máslem, potom přilijte 150 ml vývaru. Občas je zamíchejte a vařte, dokud se skoro celý vývar neabsorbuje. Tímhle způsobem přidávejte vývar, občas zamíchejte.
- S poslední várkou vývaru přidejte i spařenou kapustu a vařte asi 5 minut, dokud se vývar neabsorbuje a kapusta nezměkne.
- Vmíchejte piniové oříšky a natrhané bazalkové lístky, zbývající máslo a většinu sýra. Dochuťte a podávejte horké, posypané zbytkem sýra.