Suroviny
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
- šalotka nakrájená nadrobno 2 ks
- česnek, rozdrcený 3 stroužky
- pohanka, propláchnutá 380 g
- horký zeleninový vývar 1 litr
- Voda 625 ml
- Hrášek 420 g
- špenátové listy 1 balení
- lístky čerstvé máty 1 hrst
- nastrouhaná citrónová kůra 1 lžička
- jemný měkký kozí nebo ovčí sýr 150 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hráškové nebo fazolové klíčky k podávání
Když ji aplikujete na znovuobjevenou bezlepkovou superpotravinu pohanku, plnou esenciálních aminokyselin, získáte opravdu nevšední, zdravý a výjimečně vzhledově i chuťově krásný bezmasý jarní pokrm. Už na nic nečekejte, lepší už to nebude!
Postup přípravy
- Olej rozehřejte na středním stupni ve velkém kastrolu. Smažte na něm 3 až 4 minuty šalotku a česnek, až zvláční. Vsypte pohanku a za promíchávání ji 1 až 2 minuty také osmažte. Zvyšte příkon tepla, vlijte vývar a 250 ml vody a za občasného promíchávání vařte pohanku doměkka asi 20 minut nebo až se tekutina vsákne.
- Mezitím rozmixujte hrášek, špenát, mátu, citronovou kůru a 375 ml vody. Vzniklou směs a 100 g sýra přidejte k pohance, osolte ji, opepřete, promíchejte a ještě 2 až 3 minuty vařte.
- Směs rozdělte do misek, ozdobte klíčky a zbylým rozdrobeným sýrem a podle chuti opepřete.