Těsto
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 300 g
- vejce 1 ks
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 150 g
- máslo 180 g
Tvarohová náplň
- tučný tvaroh (ve vaničce) 500 g
- vejce 1 ks
- vanilka
- cukr 120 g
- citronová kůra
- meruňky
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, kypřicí prášek do pečiva, vejce a vychlazené máslo. Prsty propracujte, až vznikne směs připomínající drobenku. Takto připravený základ nechte 15 minut odpočinout v lednici.
- Než se těsto vychladí, připravte náplň – tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a nakonec přidejte vejce. Promíchejte.
- Formu vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny těsta nasypte do formy a umačkejte prsty. Na těsto nalijte tvarohovou náplň, rozprostřete nakrájené meruňky a posypte zbývajícím těstem.
- Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Propečenost zkontrolujte zapíchnutím špejle – těsto se nesmí na špejli lepit.
- Před podáváním koláče můžete posypat moučkovým cukrem.
PRIMA FRESH: Špaldovou hladkou mouku můžete nakombinovat s klasickou pšeničnou hladkou moukou.
Vyzkoušejte také hrnkový meruňkový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Meruňkový koláč s drobenkou