Suroviny
- kuřecí vývar 1500 ml
- kuřecí stehno (s kostí a kůží, zbavená tuku) 4 ks
- cibule (větší, oloupaná a najemno nasekaná) 1 ks
- bobkový list (menší) 2 ks
- tymián (nebo rozmarýnu)
- zelenina (kořenová zelenina: mrkev, tuřín, brukev, pastináky nebo kořeny petržele, celer) 1 kg
- řapíkatý celer 2 stonky
- kroupy (malé) 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- petrželka (čerstvá na ozdobu)
Postup přípravy
- Vývar uveďte do varu, přidejte do něj kuřecí stehna, cibuli a bylinky. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pobublávat asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.
- Očistěte a oloupejte všechnu zimní zeleninu, dobře ořezejte hlízu celeru a vše nasekejte nadrobno. Vyndejte kuřecí maso děrovanou naběračkou a dejte ho stranou.
- Všechnu zeleninu dejte do hrnce s vývarem, uveďte do varu a vmíchejte kroupy. Potom jej zakryjte, stáhněte oheň a nechte asi 30 minut pobublávat, dokud nebude zelenina měkká.
- Mezitím sundejte kuřecí maso ze steheních kostí, natrhejte ho nebo nasekejte a ohřejte. Polévku dochuťte solí a pepřem a naběračkou rozdělte do dvou misek. Navrch posypte kousky kuřecího masa a ozdobte petrželkou. Podávejte s pořádnými kusy chleba.