Zapomeňte na českou bufetovou dršťkovku. Italská verze Trippa alla Fiorentina je opravdová lahůdka, kterou najdete na jídelních lístcích těch nejluxusnějších restaurací.
Nejdříve si připravte dršťky. Nakrájejte je na větší, asi tři centimetry široké a šest až deset centimetrů dlouhé proužky.
Rajčata zbavte slupek. Blanšírování rajských je vážně docela snadná operace s kuchyňským nožem. Zvládnou ji i začátečníci. Spodní část rajčete nařízněte nožem do křížku a pak je hoďte na 30 sekund do bublající vody. A v „hydroterapii“ hned pokračujte tím, že je okamžitě zchlaďte šipkou do studené vody. Poté už je hravě zbavte pecek a nakrájejte na kousky.
V hlubším kastrůlku rozpalte panenský olivový olej. Osmahněte na něm zeleninový základ (cibulku, mrkev, řapíkatý celer) a poté k němu přidejte i dršťky. Restujte zeleninu s dršťkami, aby vynikla chuť každé z ingrediencí. Přidejte nasekaná „nahá“ rajčata a podle potřeby vše podlijte trochou vody. Po chvíli přidejte ještě klasické sugo (rajčatovou omáčku) a feferonku. Celou společnost nechte na malém plamínku podusit pod pokličkou. Když se voda trochu vyvaří, dochuťte solí a na talíři dršťky podávejte ozdobené vločkami parmazánu.