Suroviny
- mrkev 1 ks
- extra virgin olivový olej 100 ml
- řapíkatý celer 1/2
- cibule 1 ks
- dršťky (předvařené, proprané a spařené) 1 kg
- rajčata (v létě použijte čerstvá, mimo sezonu půl na půl s konzervovanými) 600 g
- feferonky (nebo pepř na dochucení)
- parmazán 100 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte dršťky. Nakrájejte je na větší, asi tři centimetry široké a šest až deset centimetrů dlouhé proužky.
- Rajčata zbavte slupek. Blanšírování rajských je vážně docela snadná operace s kuchyňským nožem. Zvládnou ji i začátečníci. Spodní část rajčete nařízněte nožem do křížku a pak je hoďte na 30 sekund do bublající vody. A v „hydroterapii“ hned pokračujte tím, že je okamžitě zchlaďte šipkou do studené vody. Poté už je hravě zbavte pecek a nakrájejte na kousky.
- V hlubším kastrůlku rozpalte panenský olivový olej. Osmahněte na něm zeleninový základ (cibulku, mrkev, řapíkatý celer) a poté k němu přidejte i dršťky. Restujte zeleninu s dršťkami, aby vynikla chuť každé z ingrediencí. Přidejte nasekaná „nahá“ rajčata a podle potřeby vše podlijte trochou vody. Po chvíli přidejte ještě klasické sugo (rajčatovou omáčku) a feferonku. Celou společnost nechte na malém plamínku podusit pod pokličkou. Když se voda trochu vyvaří, dochuťte solí a na talíři dršťky podávejte ozdobené vločkami parmazánu.