Suroviny
- vanilkový lusk 1/2 ks
- máslo (změklé ) 150 g
- ovocné pyré (jablečné) 250 g
- podmáslí 250 ml
- vejce 6 ks
- špaldová mouka (typu 630) 500 g
- máslo (nebo neutrální rostlinný olej na vymazání vaflovače)
- šlehačka (k podávání)
- omáčky (ovocná, k podávání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Na přípravu těsta rozřízněte vanilkový lusk a vyškrábněte dřeň.
- V kuchyňském robotu vyšlehejte do pěny máslo s vanilkovou dření a solí. Přimíchejte jablečné pyré, podmáslí a vejce. Do mouky vmíchejte kypřicí prášek, vše prosejte do směsi a krátce promíchejte.
- Styčné plochy vaflovače tence potřete máslem nebo olejem a vaflovač zahřejte. Potom nalijte jednu naběračku těsta, přiklopte víko a vafle upečte dozlatova. Po vyjmutí z vaflovače je nechte zchladnout na kuchyňské mřížce. Stejným způsobem pokračujte do spotřebování těsta. Budete mít asi 12 vaflí.
- Podle chuti podávejte vafle se šlehačkou a ovocnou omáčkou.
PRIMA TIP: Množství vaflí závisí na velikosti vaflovače. Typy se čtvercovým tvarem na belgické vafle potřebují víc těsta, vaflovače ve tvaru srdíček pak menší množství.