Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 2 lžíce
- mrkev (i s natí) 1 svazek
- kroupy (střední) 200 g
- zeleninový vývar 650 ml
- parmazán 50–75 g
- crème fraîche 150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte cibuli a česnek dosklovita. Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky. Vsypte mrkev do hrnce a krátce orestujte.
- Kroupy propláchněte v sítu, přidejte je k zeleninovému základu a restujte 1 až 2 minuty. Zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte 25 až 30 minut.
- Parmazán nastrouhejte. Uvařené kroupy smíchejte s crème fraîche a parmazánem. Rizoto osolte, opepřete, promíchejte, rozdělte na talíře a podávejte. Ozdobit ho můžete třeba pestem z mrkvové natě (viz Prima tip).
PRIMA TIP: Mrkvovou nať nevyhazujte, ale namočte ji do vody na 10 minut. Promněte ji, abyste odstranili písek a jiné nečistoty, několikrát propláchněte a pak otrhejte nať ze silnějších stonků. Ty můžete použít při přípravě vývaru. Z lístků připravte pesto. Nasekejte je nahrubo. V pánvi opražte nasucho 50 g nasekaných mandlí a nechte je vychladnout. Oloupejte 1 stroužek česneku a rozmixujte ho v robotu spolu s natí, mandlemi, ½ lžičky soli a 150 ml olivového oleje. Podle libosti dochuťte několika kapkami citronové šťávy, trochou soli a pepře a nakonec vmíchejte 30 g čerstvě nastrouhaného parmazánu. Naplňte do čistých sklenic a uložte do lednice. Nebo můžete pesto rozdělit do formiček na led a dát do mrazáku. Lístky můžete také jen nasekat a použít jako petrželku, vmíchat do těsta, do bylinkového másla nebo do těstovin.
Vyzkoušejte také uzenou polévku s kroupami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jako od babičky: Uzená polévka s kroupami